Αλλάζουν οι διατάξεις για τον διορισμό συνηγόρων στους κατηγορουμένους με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, το υπουργείο με τις προωθούμενες διατάξεις λαμβάνει μέτρα «ώστε να μην κωλύεται η διεξαγωγή των δικών μεγάλης διάρκειας εξαιτίας των συχνών παραιτήσεων των πληρεξουσίων δικηγόρων των κατηγορουμένων ή της ανάκλησης της εντολής που τους έχει δοθεί».

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος στερείται δικηγόρου, τότε διορίζεται υποχρεωτικά συνήγορος από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, από όσους περιλαμβάνονται στον πίνακα που κάθε Ιανουάριο καταρτίζει ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος.

Σε αυτή την περίπτωση, η δίκη διακόπτεται για νέα δικάσιμο εντός 30 ημερών (σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός). Εάν ο κατηγορούμενος αρνηθεί την υπεράσπισή του από τον διορισμένο συνήγορο, τότε το δικαστήριο διορίζει άλλον και εάν αρνηθεί πάλι, η υπόθεση εκδικάζεται χωρίς δικηγόρο υπεράσπισης.

Ωστόσο, στις δίκες για κακούργημα, οι οποίες πρόκειται να έχουν μακρά διάρκεια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διορίζει δύο ή τρεις συνηγόρους στον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, δεν μπορεί να αρνηθεί την υπεράσπισή του από τους συνηγόρους, ωστόσο μπορεί να ζητήσει την ανάκληση μόνο του ενός. Επιπλέον, ορίζεται ότι η μη εμφάνιση ή μη παράσταση δικηγόρου στις επόμενες της εναρκτήριας συνεδριάσεις του δικαστηρίου δεν εμποδίζει την πρόοδο της δίκης.