Στην επικύρωση πρόσφατης αποφάσεως της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, για την προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως τύπου OH-58D Kiowa από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού προχώρησε πριν λίγη ώρα το ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των συναρμοδίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν είχε προαναγγελθεί αλλά πραγματοποιήθηκε «αιφνιδιαστικώς» αφού έληγε η σχετική προθεσμία που είχε τεθεί από την αμερικανική πλευρά, ώστε εν συνεχεία, αν δεν απαντούσαμε, να προχωρούσε στην καταστροφή τους!

Από αυτά τα 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα Kiowa, που θα αποκτηθούν έναντι μόλις 47 εκατ. δολαρίων, μαζί με εξομοιωτές πτήσεων και εκπαιδεύσεως τεχνικών, αποθέματος ανταλλακτικών και άλλων βοηθημάτων, τα 36 θα είναι για πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση αποτελώντας τη δύναμη δύο ταγμάτων ελικοπτέρων που θα διατεθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, άλλα 10 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά για τη νέα Διακλαδική Σχολή Αεροπορίας Στρατού, που δεν έχει ελικόπτερα, και τα υπόλοιπα 24 ως ανταλλακτικά.

Τα παλαιότερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache, που αποκτήθηκαν το 1995, είναι πλέον 27 ετών και δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν, καθώς το σχετικό πρόγραμμά τους ακυρώθηκε για λόγους οικονομίας, ενώ από τα 12 νεότερα AH-64DHA Longbow Apache έχουν απομείνει επιχειρησιακά μόνο 8 αφού τα υπόλοιπα έχουν απολεσθεί σε διάφορα δυστυχήματα.