Βιασμοί ανηλίκων, περιστατικά πορνείας, άγριες συμπλοκές και διακίνηση ναρκωτικών. Τα επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, αργά προχθές το βράδυ, έγιναν και πάλι αφορμή να έρθει στο φως η «άγρια» καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών, που πέρασαν το Αιγαίο για να βρεθούν στην πύλη της Ευρώπης.

Φαινόμενα βίας και ανομίας δείχνουν ότι η κατάσταση έχει πλέον εκτροχιαστεί και η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, σε μήνυση που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του νησιού. Όπως τονίζει στη μήνυσή του, στον καταυλισμό εξαντλείται ο ποινικός κώδικας!

«Βιώνουν καθημερινά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι, δε, προκειμένου να επιβιώσουν, προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού» τονίζει ο κ. Γαληνός, προσθέτοντας ότι φημολογείται πως «εντός και εκτός του ΚΥΤ γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα πορνείας».

Ο καταυλισμός, που ξεκίνησε να λειτουργεί ως κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», σύμφωνα με τον δήμαρχο, καθώς, ενώ έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί ξεπερνούν σήμερα τους 6.500.

«Δυστυχώς, όμως, εδώ και δύο χρόνια, ειδικά φέτος, εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και παιδιά αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ' εκτίμηση σε πάνω από έξι χιλιάδες άτομα» σημειώνει, τονίζοντας πως οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όριά τους: «Δικαίως ξεσηκώνονται και αυτοδικούν για να περισώσουν τις περιουσίες τους και τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη δημόσια ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Γαληνός ζητεί να ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος των υπευθύνων, αναφέροντας ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις τους είναι δόλιες και ηθελημένες, εκθέτουν σε κίνδυνο τους απελπισμένους και εξαθλιωμένους περιχαρακωμένους στις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου».

Οι πολύωρες συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης μεταξύ Αράβων, Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών, με αφορμή τη χρήση των τουαλετών και των μπάνιων, πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε σκηνές και για ώρες εμπόδιζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να μπουν στον χώρο, πετώντας πέτρες εναντίον των πυροσβεστικών οχημάτων. Συνολικά 15 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (ο ένας μαχαιρωμένος στο στήθος) και χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για να αποκατασταθεί η τάξη.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από την Αθανασία Αγγελοπούλου, 21/12/2017