Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τουλάχιστον έξι συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 1997, έτος που υπεγράφη η σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ, μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Αυτό αποκάλυψε η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, σήμερα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της (για δεύτερη φορά) με την ιδιότητα της μάρτυρος.

Την επόμενη χρονιά μάλιστα το 1998, σύμφωνα με την κυρία Τσακάλου, οι επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με το Μέγαρο Μαξίμου ανήλθαν στις 8!

Η κυρία Τσακάλου εξετάστηκε εκ νέου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καθώς προχθές προσκόμισε ημερολόγια με τις συναντήσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου στο Δικαστήριο τα οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής της εξέτασης και απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, η μάρτυρας αποκάλυψε ότι ο Μ. Χριστοφοράκος συναντήθηκε με τον κ. Σημίτη, τότε πρωθυπουργό της χώρας τουλάχιστον έξι φορές κατά το έτος 1997, οπότε και υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση κατά τη σύναψη της οποίας διακινήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με την κυρία Τσακάλου οι περισσότερες από τις συναντήσεις αυτές έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μ.Χριστοφοράκος, σύμφωνα με τη μάρτυρα, συναντούσε όχι μόνο τον κ. Σημίτη αλλά και την γραμματέα του κυρία Κωστοπούλου. Ακόμη, ο Μ. Χριστοφοράκος το επίμαχο διάστημα είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και τον άλλοτε αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο.

Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την κατάθεση της μάρτυρος, ο Μ.Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 με τον κ. Τσουκάτο με τα ραντεβού αυτά να συνεχίζονται το 1998 αλλά και το 1999. Πολλαπλές συναντήσει, είχε ο Μ. Χριστοφοράκος, το 1998 και με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη.

«Ο Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε στην κατάθεσή της η κυρία Τσακάλου και απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για ποιο λόγο συναντούσε την γραμματέα του πρωθυπουργού, η μάρτυρας απάντησε: «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελα. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».

Εισαγγελέας: Στις 7.10.1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Εισαγγελέας: Η κυρία Γιουμπέκα που αναφέρετε ποια είναι;

Α. Τσακάλου: Η γραμματέας του κ. Παπαντωνίου.

Διακοπή λόγω...ψύχους

Παρά τις σημαντικές αποκαλύψεις της κυρίας Τσακάλου πάντως η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στη δικαστική αίθουσα και οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης. «Να διακοπεί η συνεδρίαση λόγω του αφόρητου ψύχους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα έπρεπε να θέτουμε αυτό το θέμα. Δεν αξίζουμε ούτε εμείς ούτε εσείς να υποστούμε τρεις μήνες διαδικασίας υπό τέτοιες συνθήκες. Να μεταφερθούμε σε άλλη θερμαινόμενη αίθουσα» ανέφερε συνήγορος με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να απαντά ότι αναζητούν λύσεις και έχουν σκεφτεί ακόμα και αίθουσα του στρατοδικείου!

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Ιανουαρίου.