Είκοσι χρόνια μετά φτάνει στο εδώλιο η υπόθεση του "Αθήνα 1997", του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού ενώ ήδη η δικογραφία βρίσκεται στα όρια της παραγραφής.

Συγκεκριμένα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμπεται να δικαστεί Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας κατηγορούμενος για τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ γύρω από το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997». Μία αθλητική διοργάνωση, το κόστος της οποίας είχε εκτοξευτεί στα 19 δισεκατομμύρια δραχμές αν και το προϋπολογισθέν ποσό ανερχόταν μόλις στα 5 δις δρχ. Συγκεκριμένα, σε δίκη παραπέμπεται ο ο τότε γενικός διευθυντής της διοργάνωσης Ευάγγελος-Γεράσιμος Σαβράμης.

Από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους για την αθλητική αυτή διοργάνωση, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας παραπέμπει σε δίκη τον κ. Σαβράμη καθώς για τους υπόλοιπους έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής, ενώ ο ένας εξ’ αυτών δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Ο κ. Σαβράμης παραπέμπεται να δικαστεί για πράξεις που φέρεται να τέλεσε στις αρχές του 1998.

Το δικαστικό συμβούλιο διέταξε επίσης να διαβιβαστούν στη Βουλή αντίγραφα της δικογραφίας, με προφανώς παραγεγραμμένα πάντως τα τυχόν αδικήματα, για τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κηρύσσοντας απαράδεκτη την ποινική δίωξη σε βάρος του.Το πόρισμα πάντως του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει καταλογίσει σε συνολικά 38 πρόσωπα να επιστρέψουν 12.448.198 εκ. ευρώ που κατασπαταλήθηκαν στην επίμαχη διοργάνωση.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου «τα έργα και οι προμήθειες έγιναν ως επί το πλείστον το τελευταίο τετράμηνο πριν από το αθλητικό γεγονός, τα περισσότερα δε εξ αυτών χωρίς καμία διαδικασία επιλογής, πράγμα το οποίο οδήγησε στην εκτίναξη των εξόδων, κυρίως διότι οι ανάγκες του πρωταθλήματος αντιμετωπίστηκαν υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς προγραμματισμό. Επίσης υπήρξαν, διπλοπληρωμές δαπανών, π.χ. δωμάτια ξενοδοχείων, σκηνοθεσία, καθώς και υπερτιμολογήσεις διαφόρων παροχών.