Ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα με υψηλό συμβολισμό, στο Εφετείο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε από αγνώστους τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα βαν σταμάτησε και τέσσερα άτομα κατέβηκαν από αυτό κρατώντας μία μαύρη τσάντα, που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό. Η αντιτρομοκρατική βρήκε έναν κάλυκα από πιστόλι που επιβεβαιώνει ότι οι δράστες πυροβόλησαν προς τον φρουρό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε ότι ένας από τους δράστες άνοιξε πυρ κατά του φρουρού στο Εφετείο, χωρίς να τον πετύχει. Στο σημείο της επίθεσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει βρεθεί ένας κάλυκας φυσιγγίου, ο οποίος παραλήφθηκε από τους ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια το όχημα των δραστών

Λίγη ώρα πριν, στα Εξάρχεια, κοντά στο Μουσείο, βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, μάρκας FIAT, το οποίο οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι είναι αυτό με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και ταιριάζει με την περιγραφή που έδωσε ο φύλακας.

Όπως έγινε γνωστό, από αστυνομικές πηγές, ο φύλακας του Εφετείου κατέθεσε ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Ο αστυνομικός τούς φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε στην οδό Λουκάρεως, τύπου μικρού βαν, όπου τους περίμενε ένας συνεργός τους και με το οποίο διέφυγαν.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 3:25 τα ξημερώματα ήταν πολύ ισχυρή και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο κτίριο του Εφετείου, ενώ ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα στη γύρω περιοχή. 

Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από τους τρομοκράτες. Αγνωστος τηλεφώνησε στις 02.50 στην Εφημερίδα των Συντακτών και την ιστοσελίδα Zougla.gr, λέγοντας ότι σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως, και πως πρέπει να εκκενωθεί το κτίριο καθώς δεν πρόκειται για φάρσα.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το Εφετείο Αθηνών μετά την βόμβα που εξερράγη τα ξημερώματα. Αυτό σημαίνει πως δε θα διεξαχθούν οι δίκες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και φυσικά ούτε οι υπηρεσίες του.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης «με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών για σήμερα (22 Δεκεμβριου2017) εξαιτίας εκτεταμένων ζημιών που προκληθήκαν από ισχυρή έκρηξη μηχανισμού».

Στο σημείο μετέβησαν και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να εξακριβώσουν το είδος της βόμβας και να βρουν τυχόν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Λίγο μετά το χτύπημα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών, τονίζοντας ότι «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά».

Ο κ. Χρονόπουλος έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Εφετείου αλλά και σε κτίρια που βρίσκονται απέναντι από αυτό και επεσήμανε ότι την έρευνα θα αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Δείτε εικόνες του parapolitika.gr