Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα επιχείρηση από την ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος και βατραχανθρώπων της ΜΥΑ/ΛΣ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας για την παραλαβή από μία εξαιρετικά απόκρημνη θαλασσοσπηλιά της βραχνονησίδος Τραγονήσι κοντά στη Μύκονο του 12μελούς πληρώματος ενός φορτηγού που αργά χθες το βράδυ προσάραξε, εξαιτίας των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε, στα βραχώδη αβαθή μπροστά από τη θαλασσοσπηλιά.

Η όλη επιχείρηση ερεύνης αρχικώς και διασώσεως ακολούθως ξεκίνησε χθες, 22 Δεκεμβρίου, αργά το βράδυ, όταν στις 22:30 δόθηκε εντολή απογειώσεως στο ελικόπτερο επιφυλακής της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού S-70 Aegean Hawk από τη βάση του στο Κοτρώνι Μαραθώνος, καθώς και του ελικοπτέρου ετοιμότητος της 384 ΜΕΔ της ΠΑ τύπου Super Puma της Ρόδου για διενέργεια αποστολής SAR Aνατολικώς της Μυκόνου, στην περιοχή της νησίδος Τραγονήσι.

Το φορτηγό “Little Sayma” υπό σημαία Παναμά και 12μελές πλήρωμα (9 Ουκρανοί και 3 Αζερμπαϊτζανοί) αντιμετώπιζε έντονη εισροή υδάτων και ήταν προσαραγμένο ήδη στο Τραγονήσι με σκοπό την μεταφορά τους στην Μύκονο.

Κανένα από τα δύο ελικόπτερα δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη διάσωση του πληρώματος, εξαιτίας των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν με ισχυρούς ανέμους και αναταράξεις. Το S-70 επέστρεψε για προσγείωση στη βάση του στο Κοτρώνι, ενώ το Super Puma κατευθύνθηκε για προσγείωση και ανεφοδιασμό στην Μύκονο, όπου και διανυκτέρευσε.

Σήμερα Σάββατο, στις 08:07, το ελικόπτερο Super Puma απογειώθηκε από τη Μύκονο για νέα αποστολή SAR στην περιοχή του Τραγονησίου προκειμένου να ξαναπροσπαθήσει να παραλάβει το 12μελές πλήρωμα του φορτηγού πλοίου. Και η νέα προσπάθεια ήταν επίσης ανεπιτυχής, λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών, και το ελικόπτερο επέστρεψε εκ νέου στη Μύκονο για προσγείωση και ανεφοδιασμό.

Ήδη το 12μελές πλήρωμα έχει αποβιβαστεί από το προσαραγμένο πλοίο τους στην παρακείμενη θαλασσοσπηλιά με τα κάθετα απόκρημνα βράχια για τοιχώματα και μοναδική «έξοδο» προς τη θάλασσα, όπου είναι προσαραγμένο το πλοίο τους.

Τότε ενημερώθηκε 7μελής ομάδα της ΕΜΑΚ του ΠΣ που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού από την Πάχη Μεγάρων στη Μύκονο. Η απογείωση πραγματοποιήθηκε στις 10:30 και μαζί με τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ ήταν και βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ/ΛΣ, όπου έφτασαν μετά από πτήση διάρκειας περίπου μιας ώρας. Από εκεί η ομάδα της ΕΜΑΚ και της ΜΥΑ/ΛΣ μεταφέρθηκε στη συνέχεια με το Super Puma στη βραχονησίδα έτσι ώστε να φτάσουν με καταρρίχηση στο πλήρωμα του πλοίου και να το οδηγήσουν σε κατάλληλο σημείο της βραχονησίδος απ’ όπου θα προσπαθήσει να τους παραλάβει το Super Puma.