Ενα έγγραφο περίπου 55 σελίδων, που στάλθηκε στις 20 Οκτωβρίου από την Ελλάδα στις αµερικανικές Αρχές, ορίζει πλέον την αρχή της αντίστροφης µέτρησης για το «σκάνδαλο Novartis». Οι δεκάδες διώξεις για την υπόθεση αυτή, τουλάχιστον από την ελληνική ∆ικαιοσύνη, αναµένονται πλέον µέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ίσως όµως κι αρκετά νωρίτερα. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης των Αρχών και των νέων στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί είναι ότι το τελευταίο διάστηµα υπήρξαν δύο εισβολές (η τελευταία την προπερασµένη Τρίτη) από την Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Οργανωµένου Εγκλήµατος στα γραφεία της Novartis στη Μεταµόρφωση. Ενδεικτικό µάλιστα της «πολιορκίας» της πολυεθνικής φαρµακευτικής εταιρείας είναι ότι υπήρξε έλεγχος µέχρι και σε πρόσφατη εορταστική εκδήλωσή της, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ύποπτη χρηµατοδότηση ή άλλη παρατυπία!


ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Το έγγραφο που στάλθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να αφορά σειρά νέων στοιχείων για παράνοµες συναλλαγές και µεθοδεύσεις της πολυεθνικής φαρµακοβιοµηχανίας, που αποκαλύφθηκαν από τον τρίτο και σηµαντικότερο πληροφοριοδότη που έχουν στρατολογήσει οι αµερικανικές Αρχές κι οι συνεργάτες τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για άτοµο που φέρεται να είχε εξαιρετικά σηµαντική θέση στη Novartis, στα κεντρικά της Ελβετίας, αλλά και στην Ελλάδα, ο οποίος παρείχε εξαιρετικά σηµαντικά στοιχεία στις ελληνικές και αµερικανικές Αρχές για το σύστηµα δωροδοκιών της εταιρείας, τις ύποπτες συναλλαγές µε ιατρούς, υπηρεσιακούς παράγοντες κ.λπ. Μάλιστα, η ενηµέρωση για όσα έχει µνηµονεύσει αυτός ο τρίτος πληροφοριοδότης της υπόθεσης Novartis ήταν και ένας από τους λόγους που εκλήθησαν στις ΗΠΑ η εισαγγελέας ∆ιαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και ο επίκουρός της, Ιωάννης Μανώλης.

Υπενθυµίζεται ότι στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 οι ερευνητές της υπόθεσης Novartis είχαν «στρατολογήσει» τους δύο πρώτους πληροφοριοδότες, οι οποίοι ύστερα από ειδική συµφωνία και δεσµευτικό συµβόλαιο για ευνοϊκή ποινική µεταχείριση προχώρησαν σε σειρά αναφορών για τα τεκταινόµενα στο εσωτερικό της εταιρείας. Οµως, τους τελευταίους µήνες οι αµερικανικές Αρχές φέρεται να «πολιορκούσαν» ένα τρίτο και σηµαντικότερο στέλεχος της πολυεθνικής, ο οποίος πλέον είχε αποχωρήσει. Η προσέγγιση αυτή φέρεται να απέδωσε καρπούς προ πέντε µηνών και ακολούθησε σειρά συναντήσεων για την άντληση στοιχείων. Ο τρίτος πληροφοριοδότης δεν φέρεται µόνο να επιβεβαίωσε τις πρακτικές και τις µεθοδεύσεις της εταιρείας για την προώθηση των φαρµάκων της, που είχαν αποκαλυφθεί από τους δύο πρώτους. Λόγω της υψηλότερης και πιο καθοριστικής θέσης του, διέθετε σειρά νεότερων στοιχείων και πληροφοριών για το «ειδικό» πελατολόγιο της εταιρείας, τα e-mails που αποστέλλονταν και το τι συνέβαινε στις κλειστές συσκέψεις.

Σηµειώνεται ότι τη διαχείριση της υπόθεσης Novartis στην Ελλάδα έχει, την τελευταία τουλάχιστον τριετία, το νοµικό γραφείο του κ. Παύλου Σαράκη, που αρνήθηκε ωστόσο να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία για την αναφερόµενη πρόοδο των ερευνών. Σύµφωνα µε πληροφορίες από αστυνοµικές και δικαστικές πηγές, τα νέα σηµαντικά στοιχεία που παρείχε ο νέος πληροφοριοδότης οδήγησαν σε δύο στοχευµένες εισβολές στην έδρα της Novartis, στην εθνική οδό ΑθηνώνΛαµίας, από την Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Οργανωµένου Εγκλήµατος. Η εισβολή αυτή έγινε ύστερα από εντολές της κ. Τουλουπάκη, µε κύριο σηµείο ενδιαφέροντος υπολογιστές και ηλεκτρονικά αρχεία σε συγκεκριµένα γραφεία της εταιρείας. Οι αµερικανικές Αρχές και οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί ολοκληρώνουν το παζλ των ερευνών και ξεκινά σε λίγες εβδοµάδες η διαδικασία κλήσεων για εξηγήσεις αλλά και των ποινικών διώξεων σε βάρος πολλών εµπλεκοµένων.

MΑΘΗΜΑΤΑ… ΓΙΟΓΚΑ

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει σειρά ερευνών και διώξεων τον τελευταίο καιρό σε βάρος της ίδιας φαρµακοβιοµηχανίας στην Ιταλία, στη Ν. Κορέα και σε άλλες χώρες. Είναι ακόµη χαρακτηριστικό ότι αυτός ο ασφυκτικός κλοιός γύρω από τη συγκεκριµένη εταιρεία και οι διαρκείς εισβολές της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία έχουν προκαλέσει νέα αναστάτωση στους υπευθύνους της. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η εταιρεία φέρεται να δηµιουργεί για τους υπαλλήλους της «γραµµή ψυχολογικής υποστήριξης», ενώ προγραµµατίζει και µαθήµατα… γιόγκα, ίσως για να υπάρξει αποσυµπίεση από τα τωρινά, ασφυκτικά δεδοµένα. Και αυτό µε δεδοµένο ότι την Πρωτοχρονιά του 2017 είχε υπάρξει απόπειρα αυτοκτονίας σηµαντικού στελέχους της Novartis, ο οποίος πλέον έχει φυγαδευτεί από τη χώρα, µε τους δικαστικούς λειτουργούς και τους υπευθύνους της εταιρείας στην Ελλάδα να προετοιµάζονται για το «φινάλε».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά», από τον Νίκο Δημητριανάκη, 22/12/2017