Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν από το πού πήγε το κοινωνικό μέρισμα το οποίο έδωσε η κυβέρνηση. Όπως μετέδωσε ο Alpha, ο ένας στους δέκα πολίτες που έλαβε το μέρισμα είναι από το εξωτερικό, καθώς σχεδόν 110 χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης είχαν δικαίωμα στο να το λάβουν.

Χαρακτηριστικά, πολίτες με 172 διαφορετικές εθνικότητες που ζουν στην Ελλάδα έκαναν την αίτηση και πήραν τα χρήματα, με την πλειονότητα να είναι από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, ενώ κοινωνικό μέρισμα πήραν και άνθρωποι από χώρες της Ασίας όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα, οι Φιλιππίνες, η Κίνα και το Μπαγκλαντές, καθώς και από τη βόρεια Ευρώπη, όπως τη Βρετανία, την Ολλανδία, αλλά και τη Γερμανία!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, φαίνεται πως σχεδόν 10.000 άτομα (9.700 για την ακρίβεια) προέρχονται από τις χώρες της Ασίας, ενώ σχεδόν 97.000 δικαιούχοι προέρχονται από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που είναι και η πλειοψηφία.

Επίσης, σε μικρότερο αριθμό (1.500) είναι τα άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα έκλεισε χθες, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς θα μπορούσαν κάποιοι από τους πολίτες να συμπληρώσουν στοιχεία που χρειάζονταν για να δουν αν δικαιούνται ή όχι το μέρισμα.

Αυτοί που μπορούσαν να κάνουν αίτηση ήταν:

- Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες που ήδη η αίτησή τους έχει εγκριθεί η διαδικασία θα γίνει αυτόματα και τυχόν διαφορά στο ύψος του ποσού που έχει εγκριθεί θα πιστωθεί αυτόματα σε δεύτερη πληρωμή στον λογαριασμό που έχει δηλωθεί.

-Ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα.

-Μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω για τα οποία επίσης δεν θα ισχύσει το παραπάνω κριτήριο.

- Νοικοκυριά που από σφάλμα στις φορολογικές τους δηλώσεις δήλωσαν δαπάνες φροντιστηρίων στο πεδίο για τις δαπάνες των ιδιωτικών σχολείων.

- Νοικοκυριά στα οποία εντοπίστηκαν σφάλματα κατά τη διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν ή ακυρώθηκαν.