Με τον κίνδυνο της κατάσχεσης λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84 FM, καθώς μπορεί να έγινε το «ξεπάγωμα» των τραπεζικών του λογαριασμών και να πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά το πρόστιμο επιβολής τέλους χαρτοσήμου από την εφορία, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, βεβαιώθηκε.

Ως απειλή ύπαρξης του σταθμού χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την αυθαίρετη και καταχρηστική επιβολή τέλους χαρτοσήμου στον Αθήνα 9,84 FM από την εφορία. Tο επόμενο βήμα, όπως τόνισε, εάν δεν διευθετηθεί σύντομα το ζήτημα, είναι οι κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, που ακολουθούν πάντα μετά τη δέσμευση των λογαριασμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργου Πατούλη, που υπογράμμισε ότι πρέπει μέσα σε 20 μέρες -δηλαδή πριν ενεργοποιηθεί το μετρό της κατάσχεσης- να έχει βρεθεί λύση. Μάλιστα, ο κ. Πατούλης ζήτησε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, όπως έγινε στον αντίστοιχο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με την ΕΡΤ και τις υπόλοιπες δημοτικές τηλεοράσεις.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Πάνος Ζυγούρης παρουσίασε τη σχετική νομοθεσία, αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ξεκαθαρίζουν ότι ο Αθήνα 9,84 FM έχει κοινωφελή εταιρικό χαρακτήρα. Όπως τόνισε, εάν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο έχει γίνει ερώτημα από το υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση διάταξης που θα αποσαφηνίζει ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι εταιρείες κοινωφελούς χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικές. Επιπλέον, ο κ. Ζυγούρης υπογράμμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το θέμα της επιβολής χαρτοσήμου να «απλωθεί» σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 28/12/2017