Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας «πηγαινοέρχεται» ο Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς από τότε που επέστρεψε στη φυλακή μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει επανήλθαν.

Ο πρώην υπουργός, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 19 ετών για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, προερχόμενου από τις μίζες των εξοπλιστικών, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό από τους δικαστές, παρουσιάζει συχνά καρδιακές αρρυθμίες.

Οι συνθήκες κράτησής του, όπως λένε οι συνήγοροί του, που τον επισκέπτονται, είναι τραγικές. Κρατείται σε έναν θάλαμο μαζί με περίπου 40 κρατουμένους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτός από τα προβλήματα στην καρδιά, σημειώνουν, ήδη έχουν επανέλθει και τα προβλήματα στο κυκλοφορικό του, που έχουν επιπτώσεις στα πόδια του.

Προβληματα

Από ό,τι φαίνεται, τα μηνύματα για την έξοδό του από τη φυλακή δεν είναι ευοίωνα. Αν και έχει περάσει από την ΚΕΠΑ, την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ, όπου διαπιστώθηκε μόνιμη αναπηρία άνω του 67% λόγω της γενικής κατάστασής του και 80% εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την καρδιά, δεν μπορεί να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, που με τέτοια ποσοστά αναπηρίας προβλέπει υφ’ όρον απόλυση. Κι αυτό γιατί η ποινή που πρέπει να εκτίσει είναι άνω των 10 ετών.

Μόνη του ελπίδα είναι, όταν ασκήσει αναίρεση στον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου που τον καταδίκασε, να υποβάλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να αποφασίσει το ανώτατο δικαστήριο. Ωστόσο, και αυτή η κίνηση δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Προϋποθέτει καθαρογραφή της απόφασης, κάτι που εκτιμάται από τους συνηγόρους του ότι, λόγω και του όγκου της δικογραφίας, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6-8 μηνών μέχρι να γίνει.

Συγκατηγορούμενοι

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ως καταδικασμένος πλέον και χωρίς να έχει μπροστά του στο άμεσο μέλλον κάποιο άλλο δικαστήριο, μεταφέρθηκε στις Φυλακές Χαλκίδας, ένα σωφρονιστικό κατάστημα αρκετά πιο απομακρυσμένο από το σπίτι του και τους δικούς του ανθρώπους απ’ ό,τι εκείνο του Κορυδαλλού, όπου κρατήθηκε για πέντε χρόνια.

Μαζί του, στον ίδιο θάλαμο, βρίσκονται οι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση με τις μίζες: ο άλλοτε κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναγνώριση ελαφρυντικού, και ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος, στον οποίο επιβλήθηκαν 6 χρόνια κάθειρξης επίσης με αναγνώριση ελαφρυντικού.

Ο πρώτος, καθώς έχει μείνει αρκετό διάστημα στη φυλακή, αποφυλακίζεται σε μερικούς μήνες. Οσο για τον δεύτερο, έχει μεν μικρότερη ποινή από τους άλλους δύο, αλλά δεν κρατήθηκε ούτε μία ημέρα, αφενός γιατί μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφετέρου διότι το πρωτόδικο δικαστήριο του είχε δώσει ανασταλτικό στην έφεση. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο χρόνος που θα μείνει στη φυλακή δεν θα είναι μεγάλος.

Εν ολίγοις, αν ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν καταφέρει να πάρει ανασταλτικό και ο Αρειος Πάγος δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα αναίρεσης, θα δει σχεδόν όλους τους συγκατηγορούμενούς του να αποφυλακίζονται, με τον ίδιο να παραμένει στη φυλακή. Εκτός από την κακή σωματική κατάστασή του, και η ψυχολογική του, λένε οι συνήγοροί του, δεν είναι καλή.

Ισως γιατί ήλπιζε κάτι καλύτερο από το Πενταμελές Εφετείο από την ποινή των 19 ετών, ίσως όμως και γιατί η σύζυγός του, όπως λέγεται, σπάνια τον επισκέπτεται. Σε αντίθεση με τον ίδιο, η Βίκυ Σταμάτη έμεινε μόνο μερικές ημέρες στη φυλακή, καθώς και μειώθηκε η αρχική ποινή της από τα 12 στα 8 χρόνια κάθειρξης και της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη, παρόλο που στον φάκελό της υπήρχε η απόδραση από το ψυχιατρείο, όπου κρατούνταν για μεγάλο διάστημα. Πάντως, όπως αναφέρουν άνθρωποι από το περιβάλλον της οικογένειας του Ακη Τσοχατζόπουλου, η Βίκυ δεν έχει κάνει έως τώρα πράξη τη δήλωση που έκανε μέσω του δικηγόρου της, Νίκου Αγαπηνού, όταν άκουσε τους δικαστές να την κηρύσσουν ένοχη, ότι θα ζητήσει διαζύγιο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του πρώην υπουργού, Γιάννη Παγορόπουλο, πάντως, οι νομικοί του παραστάτες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον αποφυλακίσουν, αν και, όπως δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Το πολιτικό σύστημα θέλει τον Ακη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή, κάτι που είναι ασύμβατο με τις αρχές του δίκαιου κράτους. Πώς γίνεται το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να έκρινε λίγο πριν από την απόφαση ότι έπρεπε να βγει για λόγους υγείας και το ίδιο δικαστήριο να τον ξαναβάζει φυλακή μερικούς μήνες αργότερα, ενώ συντρέχουν ακριβώς οι ίδιοι λόγοι υγείας;

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 29/12/2017