Μία νέα σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης με αιχμή του δόρατος το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση μόνο για πέντε ημέρες από το υπουργείο Δικαιοσύνης εν μέσω των εορτών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει με ανακοίνωση την παράταση της προθεσμίας για τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης», επισημαίνοντας ότι «έχει υπάρξει ευθεία παραβίαση των διατάξεων του νόμου» (4048/2012) που ορίζει τις προϋποθέσεις της διαβούλευσης ενός νομοσχεδίου. «Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 28-12-2017, θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 27-01-2018. Παρά ταύτα ο υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε μια δραστική σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης σε μόλις πέντε (05) ημέρες (!) και μάλιστα εν μέσω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο να διαλάβει στην έκθεσή του επαρκώς τεκμηριωμένους προς τούτο λόγους…» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΈΔΕ στην ανακοίνωσή της.

Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν την παράταση της διαβούλευσης μέχρι τις 27-01-2018 «όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου ο νομικός κόσμος και ειδικότερα το δικαστικό σώμα να έχει εν τοις πράγμασι τη δυνατότητα να καταθέσει τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης με ένα σκληρό άρθρο τους εξαπέλυσαν βολές κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς». Το άρθρο τους με αφορμή τη δικαστική μεσολάβηση τιτλοφορείται «Ιδιωτικοποιείται η δικαιοσύνη».

Συγκεκριμένα σε αυτό επισημαίνουν πως:

«Η καλλιέργεια εχθρικού κλίματος της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη όλο το προηγούμενο διάστημα με διάφορες προφάσεις αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν παρά μια αφορμή για επικίνδυνους θεσμικούς ακροβατισμούς».

Επιπλέον, κάνουν λόγο για «προσχηματικό χαρακτήρα της διαβούλευσης» και υποστηρίζουν πως με την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση ευνοεί τη λειτουργία «παραδικαστηρίων».

Παράλληλα, σημειώνουν πως η επιλογή της κυβέρνησης «εδώ και καιρό βρίσκει σύμφωνους το ΣΕΒ, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος καθώς και το ΕΒΕΑ» και εξηγούν: «Είναι απόλυτα βέβαιο ότι πολλαπλά χαμένος από την εισαγωγή των νέων ρυθμίσεων θα είναι ο οικονομικά αδύναμος πολίτης. Οι επιχειρηματίες-μεσολαβητές θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται αφού παρέχεται νέο προσοδοφόρο πεδίο δραστηριότητας μετά την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και τις άλλες δομές του πρώην κοινωνικού κράτους».