Το ΙΕΛΚΑ, που αποτελεί ουσιαστικά τον ερευνητικό βραχίονα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, επιδιώκει με αυτήν την πρωτοβουλία να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για τις αλλαγές που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, όπως εξηγεί το Ινστιτούτο, η κάθε πλαστική σακούλα επιβαρύνεται πια με χρέωση 0,04 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ 24%) και θεσπίστηκε προκειμένου να αποτραπεί η χρήση της. Προβλέπεται από σχετική νομοθεσία (ν. 4496/2017) η οποία και καθιερώνει το περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Η νομοθεσία αυτή αποτελεί ουσιαστικά μέρος εναρμόνισης με αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.

Η ανάγκη επιβολής του τέλους θεσπίστηκε λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Οι πλαστικές σακούλες διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια εύκολα και καταλήγουν στη θάλασσα. Έρευνες δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να έχει μικροπλαστικά, ενώ ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό είναι πλαστικές σακούλες.

Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε.έχουν εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία. Η Γαλλία και η Ιταλία τις έχουν απαγορεύσει, ενώ η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν επιβάλει αντίστοιχο τέλος ύψους 0,25 και 0,22 ευρώ αντίστοιχα.

Από τη νομοθεσία εξαιρούνται τα περίπτερα και οι υπαίθριοι έμποροι, οι οποίοι μπορούν να διαθέτουν δωρεάν τις πλαστικές σακούλες. Στα υπόλοιπα καταστήματα πωλούνται έναντι του τιμήματος των 0,04 ευρώ. Επίσης, υποχρεούνται να πωλούν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Οι τελευταίες είναι απολύτως ασφαλείς για τη μεταφορά τροφίμων.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του τύπου», από το Χ. Κολώνα, 4/1/2018