Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την υπόθεση της πώλησης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης σε επιχειρηματικό όμιλο συμφερόντων από Τουρκία και Κατάρ, μετά και την ανάσυρση από το αρχείο και της δεύτερης μήνυσης της οικολογικής οργάνωσης «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης» από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία είχε αρχειοθετηθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ Βασίλης Αναστασόπουλος κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών Νικόλαο Αντωναράκο, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί δημόσιο δάσος, και μάλιστα εκτός σχεδίου πόλεως. Στο υπόμνημα αυτό ο κ. Αναστασόπουλος προσδιορίζει, με νομικούς όρους, την παραπλανητική διαδικασία την οποία ακολούθησαν ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, προσωποποιώντας τις ευθύνες, όπως ακριβώς του είχε ζητηθεί από την εισαγγελική αρχή.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο επιχειρηματικός όμιλος προγραμματίζει να λειτουργήσει από φέτος το καλοκαίρι την ξενοδοχειακή μονάδα, δρομολογώντας και νέες κατασκευές κυρίως πολυτελών κατοικιών, κάποιες εκ των οποίων θα πουληθούν και άλλες θα μισθωθούν.

Στο υπόμνημά του ο κ. Αναστασόπουλος κατήγγειλε την παραποίηση του σχεδιαγράμματος που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και που επηρέασε στη διατύπωση εσφαλμένης κρίσης σε εκδοθείσα απόφασή του, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονταν οι αιτούντες.

«Στην εξεταζόμενη περίπτωση», δηλώνει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο κ. Αναστασόπουλος, «ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι απέκρυψαν τον δημόσιο δασικό χαρακτήρα της έκτασης και προσκόμισαν στο ΣτΕ αλλοιωμένο σχεδιάγραμμα, επηρεάζοντας το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει λανθασμένη απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και ο διευθυντής Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, ο οποίος υπογράφει και το έγγραφο, είναι αδύνατον να μη γνώριζαν ποια ήταν η πραγματική κατάσταση λόγω της ύπαρξης του γνωστού Βιβλίου Δασικής Ιδιοκτησίας στην Υπηρεσία. Αλλά και ο πρώην και ο νυν δασάρχης Πειραιά είχαν ανάλογο Βιβλίο Δασικής Ιδιοκτησίας στο Δασαρχείο, το οποίο εμφάνιζε ποιοι έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του Δημοσίου στην περιοχή τους και επομένως είχαν πλήρη γνώση της υπάρχουσας κατάστασης».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής ναι μεν ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο του «Αστέρα», αλλά κρατάει επιφυλάξεις σχετικά με τη ρυμοτομία και τις οικοδομικές άδειες που θα ζητηθούν προς έκδοση.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Μανουσακάκη, 4/1/2018