Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα αύριο λόγω της αργίας των Θεοφανείων, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ζήτησε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου την κήρυξη υποχρεωτικής αργίας για αύριο Σάββατο, κάτι που έγινε δεκτό, με τα καταστήματα να ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα, οπότε θα ξεκινήσουν και οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα κρατήσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Οι καταστηματάρχες παράλληλα θα πρέπει σε περίπτωση ελέγχου να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε περίπτωση παραβάσεων από τους καταστηματάρχες, το πρόστιμο αναμένεται να φτάσει το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι το λιγότερο 5.000 ευρώ. Αν κάποιος επαναλάβει παραβιάσεις των κανόνων, το πρόστιμο θα φτάσει το 3%, ενώ για ανακριβείς ή παραπλανητικές εκπτώσεις ως προς το ποσοστό τους και την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Στη διάρκεια των εκπτώσεων το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι προαιρετικό, με ώρες λειτουργίας 11:00-20:00.