Τελικώς η γραφειοκρατία, όσο και να προσπαθεί κάποιος να την πατάξει – και καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες γι’ αυτό, τουλάχιστον σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται πως είναι ανίκητη, θυμίζοντας το ανέκδοτο του γνωστού… κολεόπτερου που είναι το μόνο που επιζεί μιας πυρηνικής εκρήξεως!

Ψάχνοντας σήμερα το διαδίκτυο πέσαμε πάνω σε μία «προκήρυξη διαγωνισμού υπ’αρίθμ.07/17» για την «Προμήθεια φίλτρων οχημάτων – αρμάτων μάχης διαφόρων τύπων», τριετούς διάρκειας και συνολικού ύψους 1.530.000 ευρώ, δηλ. 510.000 ευρώ ετησίως, αποκλειστικώς και μόνο για τον Στρατό Ξηράς.

Και ως εδώ ουδέν το μεμπτόν. Σωστά πράττει η υπηρεσία και προμηθεύεται μαζικά φίλτρα για τα οχήματα και τα άρματα του στρατού ξηράς, που είναι χιλιάδες, ώστε αποκτώντας τα μαζικά να πετύχει καλύτερες τιμές.

Το γραφειοκρατικής φύσεως πρόβλημα έγκειται – κατά την άποψή μας – αλλού. Για την προαναφερθείσα ανακοίνωση που καλύπτει μιάμιση σελίδα, έχουν προϋπάρξει 6 (ΕΞΙ) ολόκληρες σελίδες, όπου αναγράφονται 63 ολόκληρες «παράγραφοι» (από το «α» ως και το «ξδ’») όπου περιγράφονται ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ όλες οι προϋποθέσεις επί των οποίων πρέπει να βασιστεί η αγορά για να μην είναι τυπικώς άκυρη ή να μην μπορεί τυπικώς να προσβληθεί από κάποιον «χαμένο», ο οποίος έχει έννομο συμφέρον!

Συνολικώς 63 παράγραφοι, 6 σελίδων για διαγωνισμό 1 σελίδος για φίλτρα!

Τελικώς, μήπως κάτι εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά με την «πάταξη της γραφειοκρατίας» στις ΕΔ;

Λ.Σ.Μ