Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προβαίνει η Άγκυρα με αφορμή την έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική πλευρά, με την οποία επικρίνει την στάση της Ελλάδας και κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η υπόθεση της Σαρίας και των μουφτήδων αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα.

Με σχετική ανακοίνωση αποσαφηνίζει το ΥΠΕΞ, συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για μία «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» η εν λόγω ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα «για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες», καλώντας την «Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».

Επισημαίνει δε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο συνιστά ένα «ιστορικό βήμα» το οποίο «ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», «αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας», καθώς «είναι μία ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι οι διωκόμενοι για «αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος».

Τέλος, επισημαίνει ότι «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Τουρκία: Παρακολουθούμε με θλίψη τις κινήσεις της Ελλάδας

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική βουλή στις 9 Ιανουαρίου έκανε αποδεκτό ένα νόμο που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση του ισλαμικού νόμου για την τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης»

»Οι αρχές της Ελλάδας, όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν στα καθήκοντα των εκλεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες, ούτε και γι’ αυτή τη νομοθετική εργασία».

»Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από ένα μέλος της μειονότητάς μας της Δυτικής Θράκης».

»Αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους».

»Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών».