Οι καθημερινές προσπάθειες μεταναστών να μπουν παράνομα και με οποιονδήποτε τρόπο μέσα σε πλοία προκειμένου να διαφύγουν στο εξωτερικό έφεραν τη Λιμενική Αρχή στο να λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Πλέον θα υπάρχει επιπλέον φρούρηση στους γύρω χώρους του λιμανιού, μετά από απόφαση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκου Κοντοέ, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη κατάσταση που έχει γίνει αφόρητη τους τελευταίους μήνες, με καθημερινές περιπτώσεις αλλοδαπών που συλλαμβάνονται στην προσπάθειά τους να μπουν σε πλοία για να βγουν από τη χώρα.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία αυξημένη πίεση, αλλά τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και ελπίζω ότι θα είναι και στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Κοντοές, που τόνισε πως είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την ενίσχυση της περίφραξης στον χώρο ασφαλείας ΙSPS του λιμανιού, δηλαδή εκεί που εφαρμόζεται ο διεθνής κώδικας για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Εντός Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι εργασίες για τη δημιουργία περίβολου περιπολίας μήκους 1.420 μέτρων εσωτερικά και παράλληλα της εξωτερικής περίφραξης του λιμανιού. Ο περίβολος περιπολίας θα έχει πλάτος πέντε μέτρων και ύψος τριών μέτρων, ενώ θα οριοθετηθεί από τους υπόλοιπους χώρους του λιμανιού με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θυμίζει στρατόπεδο.

Ο Λιμένας προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια συστήματος σάρωσης αποσκευών, πεζών επιβατών και επιβατών οχημάτων, για εντοπισμό επικίνδυνων αντικειμένων, καθώς και συστήματος επιθεώρησης του κάτω μέρους οχημάτων.

Ακόμη, προβλέπεται από τον Λιμένα εγκατάσταση 16 δικτυακών καμερών, για την επιτήρηση του λιμανιού, μέσω κέντρου ελέγχου.