Να απέχουν αύριο, ημέρα ψήφισης του Πολυνοσχεδίου’ από τα καθήκοντα τους αποφάσισαν οι δικηγόροι σε έκτακτη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατάξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Στην αποχή ωστόσο δεν συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας μετά την από 9-1-2018, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρέστη εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Γενικός Γραμματέας, Εφέτης, Νικόλαος Σαλάτας και ανέπτυξε τις θέσεις της Ένωσης σχετικά με τη διαμεσολάβηση.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επίσης αποφασίσει την αποχή των μελών της από τα καθήκοντα τους από τις 9 πμ μέχρι τις 11 πμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών και των δικηγόρων.
Στη σημερινή της ανακοίνωση, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, διατρανώνει εκ νέου την αντίθεσή της με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως εισάγεται στο Πολυνομοσχέδιο. Επίσης, κρίνει ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ, όπως επεσήμαναν εξάλλου τόσο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, όσο και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

«Οι όποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν, δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία βρίσκει την Ολομέλεια κατηγορηματικά αντίθετη.Η επιλογή της Κυβέρνησης δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αντιθέτως δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, με την αποχή, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε την διατύπωση αιτήματος προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για την σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου δικαστηρίου για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή, στάση την οποία έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.