Η «1η Διημερίδα Στρατηγικής Κυβερνοάμυνας Ενόπλων Δυνάμεων» του ΓΕΕΘΑ, με αντικείμενο το εξαιρετικά επίκαιρο για την εποχή μας θέμα της Κυβερνοαμύνης (Cyberdefence), όπως σημειώνεται και στον τίτλο της, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, καθώς την παρακολούθησαν δεκάδες στελέχη όλων των Κλάδων των Ελληνικών ΕΔ. Υπεύθυνο γι’ αυτό ήταν το ΓΕΕΘΑ, που είχε αναθέσει τη διοργάνωσή της στο ΓΕΝ/Α4.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ κήρυξε την έναρξη των εργασιών της διημερίδος, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων, επισήμανε την απαίτηση ολιστικής προσεγγίσεως των συνθέτων προβλημάτων της κυβερνοαμύνης, ενώ παραλλήλως αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει στο πεδίο της οι ΕΔ με την διοργάνωση σχετικών ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν φορείς του δημόσιου, ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα, αλλά και εντός του πλαισίου της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Από την πλευρά τους, οι ομιλητές και εισηγητές της διημερίδος προέρχονταν τόσο από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεματικές ενότητες της διημερίδος κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα πτυχών της κυβερνοαμύνης, που άπτονταν των δυνατοτήτων που παρέχει, της ασφάλειας και προστασίας κρίσιμων υποδομών αλλά και των προκλήσεων που θέτει στο νομικό επίπεδο.

Στην έναρξη των εργασιών της διημερίδος, εκτός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, παρέστησαν οι αρχηγοί ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος στο εξωτερικό αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αλκ.Στεφανή, ενώ τις εργασίες της παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημερώσεως, όλων των Κλάδων των ΕΔ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.