Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
maiqxkaxfm6xqlnrbdpm
Ελλάδα

Αυστηρές ποινές σε οδηγούς που παρατούν τα θύματά τους ζητούν οργανώσεις

Να αλλάξει το άρθρο 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αλλαγή στο άρθρο 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και του Πολίτη και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ζητούν να διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος όποιος ασυνείδητος οδηγός προκάλεσε τροχαίο και εγκατέλειψε στην άσφαλτο το θύμα του.

Οι οργανώσεις των καταναλωτών ζητούν να είναι κατά τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό ποινικά κολάσιμη η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου συμβάντος του άρθρου 43 ΚΟΚ με την κακουργηματική πράξη του άρθρου 306 Ποινικού Κώδικα, δηλαδή με την κακουργηματική πράξη της έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο που δεν σχετίζεται με οδηγικές συμπεριφορές και τροχαία συμβάντα του 43 ΚΟΚ.

«Η έξαρση του φαινομένου της συχνής εγκατάλειψης στους δρόμους των θυμάτων τροχαίων συμβάντων, αποδεικνύει ότι οι εξαιρετικά χαμηλές ποινές των ποινικών δικαστηρίων για οδικά αδικήματα οδηγούν σε διεύρυνση της οδηγικής αναλγησίας και ανευθυνότητας και όχι σε περιορισμό τους.

Είναι αδιανόητο η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου συμβάντος στην άσφαλτο να εξακολουθήσει να είναι πλημμέλημα και μάλιστα πλημμέλημα επισύρον την εξαιρετικά χαμηλή εξαγοράσιμη ποινή των έξι μηνών φυλάκισης» αναφέρουν με επιστολή τους οι οργανώσεις σχετικά με τη διάταξη που ως τώρα προβλέπει ότι οι κατηγορούμενοι για τέτοια ατυχήματα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.