Τρίτο αίτημα έκδοσης για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς κατέθεσε προς την Ελλάδα η Τουρκία.

Στο νέο αίτημα, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν πως οι έρευνες τους αποκάλυψαν συμπληρωματικά στοιχεία για τις κατηγορίες που τους αποδίδουν.

Συγκεκριμένα, το αίτημα συνοδεύεται από ισχυρισμούς περί αποδείξεων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας για τους 4 από αυτούς. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί κατά της έκδοσής τους.

Όσον αφορά στη διαδικασία, αυτή θα είναι ίδια με το προηγούμενο αίτημα. Αρχικά η υπόθεση θα εισαχθεί στο Συμβούλιο Εφετών και πιθανότατα να καταλήξει εκ νέου στον Άρειο Πάγο.

Επίσης, νομικοί εκτιμούν πως το νέο αίτημα οδηγεί σε συνέχιση της κράτησης των αξιωματικών μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση με την πλευρά των Τούρκων αξιωματικών και μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: «Η απόφαση του Αρείου πάγου δεν μπάινει σε ζητήματα υπαρξεως ενδειξεων ενοχής για τους συγκεκριμέμους. Η απόφαση πηγαινει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπο τις παρουσες συνθηκες στην Τουρκια αυτή ήταν η κριση του Ανωτάτου Διακαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή, οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην εχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιέχομενο αυτής πρεπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά».