Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης υποχώρησε, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, κάτω από τους 5.000, σύμφωνα με αναφορές του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η εξέλιξη αντανακλά τις αναχωρήσεις προς για άλλες δομές στην υπόλοιπη χώρα και τις αρκετά μειωμένες αφίξεις τον Ιανουάριο. 

Χαρακτηριστικά, τον Ιανουάριο είχαν φτάσει στη Μόρια μόλις 531 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενδεικτικά την Τρίτη είχαν αναχωρήσει με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά 376 άτομα, που παρελήφθησαν από υπηρεσίες προκειμένου να διαμείνουν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας, περιμένοντας εκεί την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Έτσι, την Τετάρτη η Μόρια είχε 4.996 διαμένοντες.

Η μείωση του αριθμού των διαμενόντων στη Μόρια, αναφέρει το ΑΠΕ, βελτίωσε τη κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό. Από τις περίπου 450 σκηνές που υπήρχαν έμειναν πια σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ λιγότερες από 80. H διοίκηση του κέντρου ευελπιστεί σε λίγες μέρες να μην υπάρχει πλέον καμία σκηνή στην οποία να μένει πρόσφυγας ή μετανάστης.

Την ίδια ώρα στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ διαμένουν 1.095 άτομα. Συνολικά στο νησί, στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ και σε άλλες δομές φιλοξενίας στην πόλης, μένουν 6.964 άτομα. Την Πρωτοχρονιά, ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνούσε τα 8.200 άτομα.