Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, με την ευκαιρία της αναλήψεως της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κατά το τρέχον εξάμηνο, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ενώσεως (CEUMC) στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μετά από σχετική πρόσκληση του Βούλγαρου αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Andrey Botsev.

Κατά την παραμονή του στη γειτονική μας χώρα ο στρατηγός Κωσταράκος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρία Rumen Radev και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Tomislav Donchev, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον υπουργό Αμύνης Krasimir Karakachanov, με τον οποίο και αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Το ουσιαστικό, από «επιχειρησιακής απόψεως» σκέλος της επισκέψεως Κωσταράκου στη Βουλγαρία ήταν η συνάντησή του και η συνομιλίες που είχε με τον Βούλγαρο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σχετικώς με κοινούς στρατηγικούς στόχους και δράσεις, εστιάζοντας στις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, επί αμυντικών θεμάτων.

Επίσης, ο Έλληνας στρατηγός επισκέφθηκε το Εθνικό Κολλέγιο Αμύνης της Βουλγαρίας "G.S.Rakovski", όπου μίλησε στους σπουδαστές του με θέμα «Ευρωπαϊκή Άμυνα: Προχωρώντας προς τα εμπρός», ενώ ακολούθως πήγε στο ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Αριστείας Διαχειρίσεως Κρίσεων και Αντιμετωπίσεως Καταστροφών (NATO Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence/CMDR COE), όπου και ενημερώθηκε για την οργάνωσή του, τις δυνατότητες εκπαιδεύσεως που παρέχει καθώς και τις στρατηγικές του προοπτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στη Βουλγαρία, ο στρατηγός Κωσταράκος τιμήθηκε από τις βουλγαρικές αρχές με το «Μετάλλιο της Τιμής του Υπουργείου Άμυνας “St. George,” Α’Τάξεως".

Λ.Σ.Μ.