Την «ισχυρή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες στην κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και της ανακαίνισης των στρατιωτικών νοσοκομείων, επ’ ωφελεία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου», διατύπωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας ανακαινισμένης Μονάδος Τεχνητού Νεφρού και της νέας Μονάδος Ενδοσκοπήσεων «Ταξίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Καραμήτσος» του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών (401 ΓΣΝΑ).

Ο ΑΝΥΕΘΑ, ο οποίος συνοδευόταν από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκ.Στεφανή, σε άλλο σημείο της ομιλίας του προέτρεψε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτά τα εγχειρήματα και κυρίως τη διοίκηση του νοσοκομείου να ξεπεράσουν τις προκλήσεις «οι οποίες περιλαμβάνουν την εξασφάλιση κεφαλαίων και των διαθεσίμων επιλογών χρηματοδότησης, την πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών, ώστε αυτά που οικοδομούνται τώρα να ικανοποιούν τις ανάγκες στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον και τέλος την εξασφάλιση συμμετοχής και υποστήριξης από την ηγεσία, το προσωπικό και τους ασθενείς», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, διαθέτει άρτιο τεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, έχει στελεχωθεί με εξαιρετικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εντός αυτής αναπτύχθηκαν θέσεις παροχής θεραπείας νεφρικής υποκαταστάσεως. Στους πλήρως ανακαινισμένους χώρους της Μονάδος έχουν διαμορφωθεί γραφεία ιατρών, αναπαύσεως και ενδιαιτήσεως του προσωπικού, ενώ παράλληλα εγκαταστάθηκε πλήρες δίκτυο του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα ονομάσθηκε «Μονάδα Τεχνητού – Ταξίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Καραμήτσος», σε ένδειξη τιμής στον αποβιώσαντα σε ώρα καθήκοντος εντός του νοσοκομείου Ταξίαρχου (ΥΓ) Κωνσταντίνου Καραμήτσου.

Η νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι μια πρότυπη μονάδα αιμοκαθάρσεως, η οποία λειτουργεί σε μια πλήρως ανακατασκευασμένη πτέρυγα του νοσοκομείου και πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τους κανονισμούς του υπουργείου Υγείας. Στον εξοπλισμό της Μονάδος συνέβαλε η Εθνική Τράπεζα, δωρίζοντας το σύστημα επεξεργασίας νερού καθώς και τέσσερα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα αιμοκαθάρσεως, συνολικής αξίας 160.000 ευρώ!

Η νέα Μονάδα Ενδοσκοπήσεων, δημιουργήθηκε μετά την ανακαίνιση των χώρων των παλαιών χειρουργείων, είναι πολλαπλών χρήσεων καθώς διαθέτει αίθουσες ενδοσκοπήσεων του Γαστρεντερολογικού, του Πνευμονολογικού και του Ουρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου. Με την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε, η νέα Μονάδα θα μπορεί να καλύπτει καθημερινά μεγάλο αριθμό διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου περίθαλψη. Η νέα μονάδα Ενδοσκοπήσεων, αποτελεί ανεξάρτητο λειτουργικό σύνολο χώρων, μέσα στο 401 ΓΣΝΑ και καλύπτει καθημερινά μεγάλο αριθμό διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων, παρέχοντας νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, τόσο στο εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και σε πολλές άλλες ομάδες πληθυσμού.

Επιπροσθέτως, εγκαινιάσθηκε το νεοσύστατο Στρατιωτικό Ταχυδρομικό Γραφείο του 401 ΓΣΝΑ, για την εξυπηρέτηση του προσωπικού, των νοσηλευομένων και των συνοδών τους.

Ιδιαίτερη αξία πάντως έχει κατά την άποψή μας η τελευταία παράγραφος της ανακοινώσεως του ΓΕΣ: «Ευελπιστούμε, οι νέες Μονάδες που εγκαινιάστηκαν να είναι πάντα άδειες». Σωστοί!