Ένα συλλαλητήριο που δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη ήταν αυτό της Αθήνας για την Μακεδονία. Περίπου 1,5 εκατομμύριο συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και κάθε ηλικίας, έδωσαν το παρών από νωρίς στο κέντρο της πρωτεύουσας με ενωτικά συνθήματα και γαλανόλευκες. Αίσθηση, αλλά και οργή προκάλεσε η ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οποία είδε μόλις 140 χιλιάδες κόσμου.

Οι εικόνες και τα βίντεο που διαψεύδουν την ΕΛΑΣ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για τη συνέχεια: Αν το «όχι» που διατράνωσαν οι διαδηλωτές, η οργή και το πάθος τους αφορούσαν μόνο το ονοματολογικό ή αποτυπώνει ευρύτερες και βαθύτερες οσμώσεις στην πολιτική συνείδηση της κοινωνίας που εκφράστηκαν μέσω του συλλαλητηρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ να διαπραγματευθεί οτιδήποτε, σημειώσε στη δήλωσή του.

Ποικίλες οι αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης. Πρώτος έδωσε τον τόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος δεν είδε μέγα πλήθος. Αντίθετα δήλωσε δικαιωμένος στην επιλογή του και αποφασισμένος να συνεχίσει την διαπραγμάτευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνώρισαν το πλήθος, εξαπέλυσαν επίθεση σε Μητσοτάκη και Σαμαρά και κατέληξαν με ενωτικό τρόπο. Αντίθετα ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, είδε την «ψυχή» των Ελλήνων στο Σύνταγμα και ξεκαθάρισε ότι το συλλαλητήριο πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Συγκλόνισε ο Μίκης

Χωρίς αμφιβολία, η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν συγκινητική και καθηλωτική. «Αδέλφια μου, φασίστες, τρομοκράτες, ναζιστες, αμαρχικοί, τραμπούκοι. Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους, οι αριστεριστές που χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ... Για να μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά και ασυμβίβαστα. Όμως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή. Όπως εσύ με δίδαξες σε όλη μου τη ζωή, κυρίαρχε...Αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και πέθανε σαν σήμερα το 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» τόνισε.

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη

Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ανάμεσα σε αυτούς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης κι οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Δημήτρης Κυριαζίδης, Νότης Μηταράκης, Μάκης Βορίδης, Κώστας Σκρέκας Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σοφία Βούλτεψη, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Βλάσης, Θεόδωρος Καράογλου και ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή. 

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ ήταν εκεί

Πώς σχολίασαν στα Παραπολιτικά τη συγκέντρωση η Χριστίνα Κοραή και ο Άρης Ραβανός

Η υποδοχή Σαμαρά στο Σύνταγμα

Η κάλυψη της συγκέντρωσης από τα ξένα ΜΜΕ