Περίπου 1,5 εκατομμύριο συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και κάθε ηλικίας, έδωσαν το παρών στο κέντρο της Αθήνας με ελληνικές σημαίες, σε ένα ογκωδέστατο συλλαλητήριο, ενάντια στη συμφωνία για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», στην ονομασία των Σκοπίων.

Η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από τις 12 το μεσημέρι, από πολίτες από την Μακεδονία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου, κατέκλυσαν το Σύνταγμα, κρατώντας πανό και σημαίες για να διατρανώσουν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική.

Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση που αναμένεται να μεταβάλλει το τοπίο στην δημόσια συζήτηση, αλλά καιστο διάλογο που λαμβάνει χώρα στην διαπραγμάτευση, καθώς έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, το οποίο δεν μπορεί να μην λάβει υπόψιν της.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να τα αποκωδικοποιήσουν προκειμένου να βγάλουν τα πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια: Αν το «όχι» που διατράνωσαν οι διαδηλωτές, η οργή και το πάθος τους αφορούσαν μόνο το ονοματολογικό ή αποτυπώνει ευρύτερες και βαθύτερες οσμώσεις στην πολιτική συνείδηση της κοινωνίας που εκφράστηκαν μέσω του συλλαλητηρίου.

Συγκλόνισε το Σύνταγμα ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο πρώτος ομιλητής στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, απευθύνθηκε από το βήμα στον «κυρίαρχο ελληνικό λαό», όπως πολλές φορές επανέλαβε, καταφερόμενος τόσο εναντίον του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ όσο και ενάντιον «των μειοψηφιών που κυβερνούν».

«Αδέλφια μου, φασίστες, τρομοκράτες, ναζιστες, αμαρχικοί, τραμπούκοι. Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους, οι αριστεριστές που χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ... Για να μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά και ασυμβίβαστα. Όμως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή. Όπως εσύ με δίδαξες σε όλη μου τη ζωή, κυρίαρχε...Αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και πέθανε σαν σήμερα το 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ανάμεσα σε αυτούς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης κι οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Δημήτρης Κυριαζίδης, Νότης Μηταράκης, Μάκης Βορίδης, Κώστας Σκρέκας Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σοφία Βούλτεψη, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Σκρέκας, Κώστας Βλάσης, Θεόδωρος Καράογλου και ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή. 

 

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

18:56: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζουν τομ όγκο της συγκέντρωσης

18:15:  Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

17:42: Ελάχιστος κόσμος έχει απομείνει στην πάνω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Το μεγαλύτερο μέρος του πλήθου αποχώρησε.

17:30: Οι πολτικοί της ΝΔ που συμμετείχαν στον συλλαλητήριο

17:15: Ποιοι πολιτικοί έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

17:09: Ανοιξαν οι σταθμοί Μετρό σε Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα

17:30: Οι πολτικοί της ΝΔ που συμμετείχαν στον συλλαλητήριο

16:16: H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ: Από ώρα 12:00 σήμερα (04-02-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, από τα οποία 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης

15:56: Στο βήμα του συλλαλητηρίου ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

«Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

15:52: Ένταση στην οδό Πανεπιστημίου μεταξύ ομάδας που συμμετέχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και αστυνομίας.

Η ομάδα φώναζε συνθήματα κατά των αναρχικών, αλλά και των ΜΑΤ.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου - λάμψης

15:44: Ολοκληρώθηκε, χωρίς επεισόδια, η αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχαν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της Αριστεράς.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνονται αυτήν την ώρα με πορεία προς τα Εξάρχεια.

Η συγκέντρωση είχε διοργανωθεί ως αντίθεση με το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

15:43:Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύρια κόσμο

15:27: Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης, σε δήλωσή από το συλλαλητήριο, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης «προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια ημέρ

15:12: H Aστυνομία φοβάται να δώσει εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο

15:00:Ιστορική στιγμή η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη για την Μακεδονία

«Θα μάθατε ασφαλώς οτι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ. Αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και πέθανε σαν σήμερα το 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα. Τα Σκόπια με όχημα το όνομα «Μακεδονία» και παραμορφώνοντας σε βαθμό γελοιότητας τα ιστορικά γεγονότα επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους σε βάρος των δικών μας. Είναι και δική μας ευθύνη το ότι επιτρέψαμε να ανατραφούν τόσες γενιές Σκοπιανών με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο να ζητάμε να αλλάξει το όνομά τους και να έχουμε φτάσει στο θλιβερό σημείο να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας, Δεν μας επιτρέπετε να συμφων με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Γιατί τοτε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Πρέπει να παραδεχθούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας. Σας ρωτώ: έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αν υποχωρήσουμε από τη θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορα σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα. Είναι και δική μας ευθύνη το ότι επιτρέψαμε να ανατραφούν τόσες γενιές Σκοπιανών με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο να ζητάμε να αλλάξει το όνομά τους και να έχουμε φτάσει στο θλιβερό σημείο να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας. Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας. Γιατί τοτε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Πρέπει να παραδεχθούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας. Σας ρωτώ: έχουμε ευθύνες; Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.»

14:38: Yπάρχουν πληροφορίες για έναν τραυματία από το πλήθος

14:37: Ο Μίκης Θεοδωράκης ετοιμάζεται να ανέβει στην εξέδρα του συλλαλητηρίου

14:13: O Aντώνης Σαμαράς στο συλλαλητήριο. Με το σύνθημα "Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς" υποδέχτηκε το πλήθος τον πρώην πρωθυπουργό που πήγε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.

 Δείτε επίσης: Εντυπωσιακά εναέρια πλάνα από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (vid)

                     Πώς βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

13:59: Έφτασαν οι Ηπειρώτες με μια ελληνική σημαία 22 μέτρων

13:29: Σε εξέλιξη βρίσκεται αντιφασιστική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια από τις 12 το μεσημέρι φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα.

Με κεντρικό σύνθημα «καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό» οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Σύνταγμα καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η εθνικιστική κινητοποίηση όχι μόνο δεν αποτελεί κάποια μπερδεμένη και συγχυσμένη συνέχεια του αντιμνημονιακού αγώνα, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

13.14: Live από την εξέδρα του συλλαλητηρίου

13:04: Γερανός ανέβασε μια τεράστια ελληνική σημαία

12.51: Σε λίγη ώρα αναμένεται να φτάσει στο Σύνταγμα ο Αντώνης Σαμαράς

12.49: Ήρθε στην εξέδρα ο βουλευτής Kατσικης των ANEΛ και οι διοργανωτές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους και του ζήτησαν να αποχωρήσει

12.28: Μέλη του Ρουβίκωνα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα

12.24: Κονταρίδης Χρήστος (Υπεύθυνος πειρφρούρησης του συλλαλητηρίου), Δημήτρης Φιλιππίδης (εκ των διοργανωτών) και Νίκος Λυγερός (διεθνολόγος)

12.21: Ο Άδωνις Γεωργιάδης έφτασε στο Σύνταγμα

12.20: Έφτασε στο συλλαλητήριο Μίκης Θεοδωράκης. Το πλήθος χειροκρότησε φωνάζοντας «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε»

12.13: O απόστρατος στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος φτάνει στο συλλαλητήριο

11.59: Ξεκίνησε η συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια. Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων αρκετά είναι με καλυμμένα πρόσωπα. Έχουν καταλάβει το οδόστρωμα και φωνάζουν συνθήματα κατά του συλλαλητηρίου. ;Έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία δύο εστίες με πέτρες ξύλα και καδρόνια. Η πορεία των διαδηλωτών του συλλαλητηρίου θα κινηθεί από το Σύνταγμα προς ΄την πύλη του Αδριανού ώστε να μη συναντηθεί με εκείνη των αντιεξουσιαστών.

11.16: Κλείνει σταδιακά το κέντρο όσο πλησιάζει η ώρα διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό. Ήδη κλειστή είναι η λεοφώρος Συγγρού στο ύψος του ΦΙΞ ενώ όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς το κέντρο είναι ήδη κλειστοί από την Τροχαία.

Σε ρυθμό συλλαλητηρίου το Σύνταγμα - Έφτασαν οι πρώτοι διαδηλωτές

Διαβάστε επίσης: 

Aπλησίαστο το κέντρο της Αθήνας για το συλλαλητήριο - Τα έκτακτα μέτρα

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο λαός μας θα διαδηλώσει εναντίον του κ. Τσίπρα

Τζανακόπουλος: Επιχειρούμε να δώσουμε πατριωτική λύση