Αποκαλυπτικές είναι οι πρώτες σελίδες από την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα, «Μάξιμου Σαράφη» για την υπόθεση της Novartis. Όπως φαίνετται από τις αποκλειστικές φωτογραφίες που φέρνουν στο φως τα parapolitika.gr ο εν λόγω μάρτυρας εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα στην κατάθεσή του αναφέροντας μία σειρά από στοιχεία.

ο προστατευόμενος μάρτυρας με κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» περνά ξανά την πόρτα του γραφείου της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Ο εν λόγω μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας communication in practices (CIP) συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Στο πρόγραμμα αυτό ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία.

Η Novartis χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για τις κάτωθι υπηρεσίες: α) Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά β) Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε γ) ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε και δ) εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν.

Δείτε σελίδες από την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη.

Επισημαίνει για παράδειγμα ότι η χορηγία μιας Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Novartis Hellas χορήγησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά, για εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο ουδέποτε στήθηκε, για ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύθηκε και για εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν. Δηλαδή για μια συνέντευξη Τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο Μ.Σαράφης αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας.

Στη μαρτυρία του ο Μ.Σαράφης εξηγεί ότι η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως πχ το φάρμακο Affinitor.

Σημειώνει επίσης ότι επί υπουργίας του Δ.Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Θεόδωρου Παπαδημητρίου, που σε συνεργασία με τον Κ.Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για τον H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά με την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε.

Δείτε σελίδες από τη δικογραφία: