Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, όπως φαίνεται στα τμήματα της δικογραφίας που έχουν βγει στη δημοσιότητα, βρίθουν ερωτημάτων.

Από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα ή Ευάγγελο Βενιζέλο μέχρι τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλου, οι μάρτυρες ισχυρίζονται παρεμβάσεις και «μίζες» που φαίνεται να αφορούν -μάλλον γενικόλογα- από τα φάρμακα της Novartis μέχρι τις καμπάνιες επικοινωνίας της.  

Αίσθηση προκαλούν λιγότερο οι ανακρίβειες και περισσότερο οι εικασίες ή η «κοινή γνώση» στις οποίες καταφεύγουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες (τα «πιθανολογώ» ή οι υποθετικοί λόγοι είναι αρκετοί στα κρίσιμα σημεία). Στο ζήτημα, για παράδειγμα, του φερόμενου χρηματισμού του Δ. Αβραμόπουλου, όταν ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία Σαράφης επικαλείται στο κρίσιμο σημείο αόριστα την ίδια τη... «μαρτυρία» του διευθύνοντος συμβούλου της Novartis Hellas πως «δωροδόκησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο». 

Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη»

Ο μάρτυρας δεν διστάζει μάλιστα να... κοστολογήσει το ύψος της μίζας χωρίς να έχει ο ίδιος κανένα στοιχείο, κάνοντας την εκτίμηση με βάση τα μεγέθη των εταιρειών και τα .

Τι λέει ο «Σαράφης» για τον Δ.Αβραμόπουλο

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου Αβραμόπουλου την Παρασκευή

Ανάλογη βάσης είναι και το κρίσιμο σημείο στο οποίο δίνεται ο κρίκος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο: Έχοντας εμπλέξει τον συνεργάτη του Δημήτρη Λιντζέρη, η σύνδεση γίνεται στη βάση του ότι... «κυκλφορούσε ότι ο Λιντζέρης είναι ο ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας».

Τι λέει ο «Σαράφης» για Λιντζέρη και Βενιζέλο

Δεν διαφέρει πολύ η γραμμή του (ή της) άλλου προστατευόμενου μάρτυρα, με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση. Στο σημείο που εμπλέκει τον Αντώνη Σαμαρά, ακολουθεί την ίδια τακτική, αναφέροντας μεν ημερομηνίες συναντήσεων αλλά όταν καλείται να κάνει την κρίσιμη σύνδεση για τον χρηματισμό, περιορίζεται στον επίμαχο ισχυρισμό χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες. 

Τι λέει η μάρτυρας «Κελέση» για Σαμαρά, Γεωργιάδη

Το ίδιο συμβαίνει και με όσα σημεία έχουν βγει στη δημοσιότητα και αφορούν την εμπλοκή του Αδ.Γεωργιάδη : Εκεί αναφέρεται γενικά ότι «γνωρίζει πως ο [CEO] έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι» αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «τα χρήματα έλαβε η ιδιαίτερα γραμματέας» μέσα σε «κίτρινους φακέλους».

Όσον αφορά τη φερόμενη εμπλοκή του Γιάννη Στουρνάρα, ο ή η μάρτυρας περιορίζεται -στα όσα έχουν βγει στο φως- στο ότι είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της εταιρείας. 

Τι λέει η μάρτυρας «Κελέση» για Στουρνάρα

Όταν καλείται να αποσαφηνίσει τον φερόμενο χρηματισμό, αναφέρεται είτε σε «δυσανάλογες αμοιβές της εταιρείας της συζύγου» του κ. Στουρνάρα και, στο κρίσιμο σημείο για τον ίδιο, περιορίζεται στο ότι ο επικεφαλής της εταιρείας «είχε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις μία μαύρη αντρική τσάντα γεμάτη χρήματα, τα οποία ήμουν σίγουρη πως προορίζονταν για τον Στουρνάρα». 

Σε σχέση επίσης με τον Μάριο Σαλμά, ο μάρτυρας Σαράφης αναφέρει ότι ο επικεφαλής της εταιρείας πήρε 120.000 ευρώ και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα παρέδωσε στον Μ.Σαλμά.

Τι λέει ο μάρτυρας «Σαράφης» για Σαλμά

Ο μάρτυρας συνεχίζει πάντως λέγοντας πως η εταιρεία δεν έμεινε «ικανοποιημένη» από τις μετέπειτα ενέργειες του υπουργού, και προσπάθησε να τον παρακάμψει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά.

 Αίσθηση επίσης προκαλεί και η κατάθεση του «Σαράφη» στα όσα αφορούν τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τι λέει ο μάρτυρας «Σαράφης» για Λοβέρδο

Ο μάρτυρας περιορίζεται στο ότι «γνωρίζει ότι ο Λοβέρδος δωροδοθήκε» για μία συγκεκριμένη περίπτωση και συνεχίζει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής», πριν παραθέσει το τι έχει να πει.