Τα 1.463 έχουν φτάσει πλέον τα καταγεγραμμένα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ έως και τις 4 Φεβρουαρίου.

Η συχνότητα των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι αυξημένη κυρίως στη Νότια Ελλάδα, όπως συνέβαινε εξαρχής, ενώ η επιδημία ιλαράς αφορά κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι από ιλαρά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Εξάλλου οι ειδικοί αναμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων καθώς η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 κρούσματα την περίοδο 2016-2017 σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία και Ρουμανία.

Η Ρουμανία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, αφού από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 10.243 κρούσματα και 37 θάνατοι. Επίσης, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 4.885 κρούσματα και τέσσερις θάνατοι.