Δύο συγκλονιστικά βίντεο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, που έχουν καταγράψει λεπτό προς λεπτό, το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στα Ιμια,το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου, και είχε σαν αποτέλεσμα τον εμβολισμό του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό, «UMUT»

Το αποτέλεσμα του επεισοδίου γνωστό: το μήκους 88 μέτρων πλοίο εμβόλισε το «Γαύδος» προκαλώντας ζημιές στο πίσω αριστερό μέρος του

Οι εικόνες καταγράφηκαν από κάμερες που βρίσκονταν πάνω στο ελληνικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης.

Στα πλάνα, που δημοσίευσε η ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής, φαίνεται ξεκάθαρα η στιγμή που το τουρκικό πλοίο εμβολίζει το σκάφος το λιμενικού, με σαφή πρόθεση να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Το πρώτο βίντεο είναι από κάμερα στο πίσω μέρος της γέφυρας του περιπολικού, ενώ το δεύτερο δείχνει το τουρκικό περιπολικό «Umut» να «ξύνει» το ελληνικό πλοίο «Γαύδος» στο πίσω πριμαίο μέρος

>

Στην ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Λιμενικού ανέφερε ότι «στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του ΠΑΘ “090”, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή».

«Ήθελαν νεκρούς»: Η δραματική περιγραφή του πληρώματος

Λεπτό προς λεπτό τα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν στα Ιμια,  όταν Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έπλεε στην περιοχή των Ιμίων, περιέγραψε μέλος του ελληνικού πληρώματος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «Ε», αποκάλυψε ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από τα Ίμια.

«Ήμασταν περιπολία στο ένα μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα 'έκοβαν' ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή όπως κάνουν συχνά.
Όμως αυτή τη φορά δεν έκοβαν, ερχόντουσαν κατά πάνω μας. Μας είχαν κεντράρει. Οι περισσότεροι από το πλήρωμα ήταν στη γέφυρα και την υπερκατασκευή. Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: «Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Απομακρυνθείτε!» Τουλάχιστον 5 φορές ειδοποιήσαμε. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει».

Ο κυβερνήτης του ελληνικού πλοίου φωνάζει: «Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!». Τότε το 100 μέτρων βαρύ σιδερένιο σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής έπεσε με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού. Ο κυβερνήτης δίνει αμέσως διαταγή. «Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».

«Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα… Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο… Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά» περιέγραψε το μέλος του πληρώματος.