Παρουσία της εγγονής του θρυλικού διοικητού του 7ου Συντάγματος Πεζικού τότε Συνταγματάρχη (ΠΖ) Νικολάου Δελαγραμμάτικα κατά την επική μάχη του Σαρανταπόρου στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο (1912-13) ολοκληρώθηκε η παρουσία στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (7 Μ/Κ ΤΑΞ), που φέρει την ιστορική ονομασία «Σαραντάπορος», του έργου που επιτελεί το προσωπικό της, σε συνδυασμό με την αποστολή και την ιστορία της.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος και επέδωσε αναμνηστικό διόραμα στην εγγονή του θρυλικού διοικητού του 7ου Συντάγματος Πεζικού τότε Συνταγματάρχη (ΠΖ) Νικολάου Δελαγραμμάτικα και μετέπειτα υποστρατήγου, την κυρία Λιούγκα Αγγελική, του οποίου το όνομα φέρει το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Δελαγραμμάτικα Νικολάου», που εδρεύει το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας.

O Υποστράτηγος Δελαγραμμάτικας Νικόλαος, διέθετε άρτια στρατιωτική μόρφωση, βαθιά σύνεση, εμπειρία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, ικανότητα και διορατικότητα. Κατά την διάρκεια της λαμπρής σταδιοδρομίας του, διοίκησε μάχιμους σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού, συμμετείχε σε σημαντικές μάχες της νεότερης ιστορίας του Έθνους, αποκτώντας έτσι πλούσια πολεμική δράση, πολεμώντας πάντα για την ελευθερία της Πατρίδος. Ορόσημο στην πορεία του στρατηγού, αποτέλεσε η περίοδος της διοικήσεως του 7ου Συντάγματος Πεζικού, που συγκροτήθηκε στην Αθήνα το 1895 και συμμετείχε το 1912 στους Βαλκανικούς Πολέμους. Σημαντική είναι επίσης, η συμβολή του στους αγώνες για την απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το 7ο Σ.Π., αποτέλεσε το κύριο μέρος των δυνάμεων που αποβιβάστηκαν στο νησί της Χίου και το απελευθέρωσαν.

Λεωνίδας Μπλαβέρης