Στα 1.691 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, από πέρσι τον Μάιο ως σήμερα, ενώ έξαρση σημειώνεται και στην εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά, η συχνότητα των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλότερη στη Νότια Ελλάδα, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν νοσήσει είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τρία άτομα κι ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Ο κ. Ρόζεμπεργκ είχε μάλιστα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού, αν η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα δεν συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σε ότι αφορά την εποχική γρίπη, έχουν σημειωθεί 14 θάνατοι συνολικά (4 μόνο αυτή τη βδομάδα), ατόμων που ήταν ανεμβολίαστα παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Επίσης, 51 ασθενείς με εποχική γρίπη έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας από την αρχή του χρόνου. 

Οι ειδικοι του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν πως επιβάλλεται ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο σε όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Τονίζουν μάλιστα πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ήδη πρέπει να το κάνουν ακόμη και τώρα διότι η κυκλοφορία των ιών της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί έως τα τέλη Μαρτίου.