Ο ύπατος ταμίας της AHEPA και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας Γιώργος Χωριάτης, αμέσως μετά την ανάρτηση της είδησης για τον σάλο που προκάλεσαν οι προσπάθειες χειραγώγησης της AHEPA σχετικά με το παναμερικανικό συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης, επικοινώνησε με τον «Εθνικό Κήρυκα» και τόνισε ότι όχι μόνο θα συμμετάσχει, αλλά θα είναι ένας εκ των ομιλητών.

Ο κ. Χωριάτης υπογράμμισε ότι ο ύπατος πρόεδρος Καρλ Χόλιστερ δεν μπορεί να λάβει μέρος λόγω της συμμετοχής του στις προ καιρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Ομογένειας στο Κολόμπους Οχάιο και διεμήνυσε ότι τα τμήματα της ΑHEPA θα συμμετάσχουν μαζί με τις κοινότητες και τους συλλόγους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Νικόλαος Σπηλιώτης, τόσο κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για την παρέλαση που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όσο και κατά την επικοινωνία που είχε με τον «Εθνικό Κήρυκα» επεσήμανε ότι έχουν ήδη σταλεί οι αφίσες για το παναμερικανικό συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου μπροστά στην έδρα του ΟΗΕ, έχουν γίνει εκκλήσεις και ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Παράλληλα, τόνισε ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις κοινότητες και με τους συλλόγους και ότι έχουν ήδη μισθώσει λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωί της Κυριακής από τις κοινότητες του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι Πενσυλβάνιας και της Αγίας Τριάδας στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ.
Τόνισε επίσης, ότι τα συνθήματα «Ολοι ενωμένοι: Καμιά χρήση του όρου Μακεδονία» καθώς και «Οχι στην παραχάραξη της Ιστορίας», δεν θα κυριαρχήσουν μόνο στο συλλαλητήριο, αλλά και στην παρέλαση της Ομογένειας της Φιλαδέλφειας, η οποία θα λάβει χώρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Φιλαδέλφειας.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου και παραμονή του συλλαλητηρίου, η Ομοσπονδία Φιλαδέλφειας θα παραθέσει το επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του οποίου θα απονείμει το βραβείο της Ελευθερίας στον Γιώργο Μπουρλώτο και θα καλέσουν τους συνδαιτυμόνες την Κυριακή να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας, η ομογένεια της Βοστώνης ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο την Κυριακή 18 Μαρτίου στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρθηκε στα πλαίσια της πανομογενειακής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας που συγκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου για τη διοργάνωση της παρέλασης.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής κ. Δημήτρης Χατζής, ο οποίος πριν από την Πανομογενειακή είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και κινητικότητα από παντού στην Ομογένεια των ΗΠΑ» και ανέφερε ότι «λεωφορεία θα καταφθάσουν στη Νέα Υόρκη και από μακρινές πολιτείες όπως Νότια Καρολίνα, Ντελαγουέαρ».

Ανέφερε επίσης ότι «στη Βοστώνη υπάρχει ενθουσιασμός και ενδιαφέρον, ναυλώνονται λεωφορεία από Μακεδονικούς αλλά και άλλους εθνικοτοπικούς συλλόγους για την ομαδική μετάβαση στη Νέα Υόρκη, ενώ ο ίδιος ηγείται επιτροπής για τον καλύτερο συντονισμό».

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε η Παμμακεδονική με τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο όπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ».

Είπε ακόμα, ότι είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο ο οποίος θα στείλει σχετική επιστολή στις κοινότητες της Νέας Αγγλίας για το συλλαλητήριο. Ο πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Βοστώνης «Η Βόρειος Ηπειρος» κ. Μενέλαος Σωτήρης ανακοίνωσε ότι ο σύλλογός τους ματαίωσε την προγραμματισθείσα εκδήλωση μετά δείπνου στις 18 Μαρτίου για να μεταβούν όλοι στη Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε έντονη αντίδραση από τους ομογενείς στην Πανομογενειακή για την απροκάλυπτη παρέμβαση του πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον κ. Χάρη Λαλάκου στην AHEPA να μην αναμειχθεί στο συλλαλητήριο, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας».

Εγινε επίσης αναφορά στη συνέντευξη του προέδρου της Παμμακεδονικής κ. Στέλιου Κυριμλή στον «Ε.Κ.» στις 11 Ιανουαρίου 2018, ο οποίος απεκάλυψε ότι ο πρέσβης κ. Λαλάκος «μου ζήτησε να κρατήσω χαμηλούς τόνους» και συμπλήρωσε πως «δεν μας ενδιαφέρει τι λέγει ο Λαλάκος και κανένας άλλος». Τόνισε δε, πως «η θέση μας είναι όλοι μας στις επάλξεις, όλοι μας τούτη τη στιγμή».

Σε κάποιο σημείο υπεδείχθη στην κ. Κουκούτση, εκπρόσωπο του Προξενείου Βοστώνης, να απέλθει «για να μη μπει σε δύσκολη θέση» όπως ελέχθη. Πολλοί ζήτησαν πάραυτα την ανάκληση του κ. Λαλάκου από την Ουάσιγκτον.