Στον εντοπισμό και την κατάσχεση 1,3 τόνων περίπου κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) η οποία ήταν επιμελώς κρυμμένη σε αλιευτικό σκάφος, προέβησαν πρωινές ώρες τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή στην Ιεράπετρα Κρήτης, μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση η οποία έλαβε χώρα κατά τις τελευταίες τρείς ημέρες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την 1η Μαρτίου περιήλθαν πληροφορίες από την Υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού για ύπαρξη ύποπτου σκάφους που έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το οποίο ενδεχόμενα μετέφερε παράνομο φορτίο.

Άμεσα οργανώθηκε και ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση από το Αρχηγείο με τη συμμετοχή δύο πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης με επιβαίνοντες βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, δύο περιπολικών σκαφών, αεροσκάφους, καθώς και Λετονικού αεροσκάφους της δύναμης Frontex.

Πρωινές ώρες χθες, εντοπίστηκε αρχικά στα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, από το αεροσκάφος της δύναμης Frontex, το αλιευτικό σκάφος “CELINE STAR”, το οποίο αργότερα ακινητοποιήθηκε από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 060 του Λιμενικού και από ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που στη συνέχεια πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο αλιευτικό.

Το αλιευτικό σκάφος επιχείρησε να διαφύγει αυξάνοντας ταχύτητα χωρίς όμως να τα καταφέρει. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια Συρίας με προορισμό πιθανότατα Ευρωπαϊκό λιμάνι.

Κατά δήλωση του πληρώματος ο σκοπός του πλοίου ήταν η διενέργεια αλιείας, χωρίς όμως να φέρεται επ' αυτού αλιευτικός εξοπλισμός, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Στη συνεχεία, το αλιευτικό σκάφος οδηγήθηκε στην Ιεράπετρα προκειμένου διερευνηθούν ενδελεχώς όλοι οι χώροι του σκάφους. Κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου, με την συνδρομή επιχειρησιακών σκύλων Κ9 του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας, στελεχών της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας και Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού που μετέβη στην Ιεράπετρα προκειμένου να συνδράμει τις έρευνες, εντοπίστηκε μέχρι στιγμής στο αλιευτικό ποσότητα 1,3 περίπου τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και κατασχέθηκε μαζί με το σκάφος, ενώ συνελήφθησαν και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, υπήκοοι Συρίας.

Ο έλεγχος στο σκάφος συνεχίζεται.