Δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από την Τουρκία στις Καστανιές Έβρου με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που η Αγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζτάγ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι δύο συλληφθέντες κρατούνται για «παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», βάζοντας τέλος στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που τους ήθελαν να κατηγορούνται για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας».

Όπως είπε, «οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζτάγ, δήλωσε: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα δεν  τις  εκπληρώνει. Το να γίνουν αυτά αντικείμενο ανταλλαγής θα αποδυναμώσει την αξίωση και θα μειώσει την αξία του αιτήματος Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία».

Νωρίτερα, δημιουργήθηκε σύγχυση αναφορικά με την κατηγορία που θα δικαστούν οι δύο στρατιωτικοί εξαιτίας του ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που απέδωσε τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου ως επιβεβαίωση των δύο πληροφοριών ότι οι κατηγορίες εις βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνουν και εκείνη της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας». Η ανταποκρίτρια της δημόσιας τηλεόρασης στην Τουρκία επανήλθε λίγη ώρα αργότερα και διόρθωσε το αρχικό ρεπορτάζ.

Το πρωί της Δευτέρας, απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η ένσταση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης, Σελίν Οζέλ και Χακάν Γιαλτσιντούγ, ενάντια στην απόφαση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων.

Έτσι, θα παραμείνουν έγκλειστοι στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τους.Οι δύο στρατιωτικοί είχαν συνάντηση με τους γονείς τους, κατόπιν άδειας που έλαβαν το πρωί από τον εισαγγελέα.