Τα γνωστά της παιχνίδια παίζει η Άγκυρα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς οι κινήσεις της τουρκικής δικαιοσύνης δείχνουν ότι το όλο ζήτημα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες αν όχι μήνες. Το πρωί της Δευτέρας απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης η ένσταση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης Σελίν Οζέλ και Χακάν Γιαλτσιντούγ, ενάντια στην απόφαση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων. Έτσι, θα παραμείνουν έγκλειστοι στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Τα μοναδικά ευχάριστα νέα της ημέρας ήταν η συνάντηση που τα στελέχη είχαν με τους γονείς τους (πήραν άδεια από τον Τούρκο εισαγγελέα), αλλά και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζτάγ ότι οι δύο συλληφθέντες κρατούνται για «παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», βάζοντας τέλος στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που τους ήθελαν να κατηγορούνται για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας».

Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους «8» Τούρκους που πέρασαν τα σύνορα την ημέρα του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, αλλά ακόμα και αυτό δεν δημιούργεί συνθήκες εφησυχασμού. Ούτε οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις του Ερντογάν. Η Τουρκία βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης από το αποτυχημένο πραξικόπημα, χιλιάδες οι διώξεις, ενώ για τον Τούρκο πρόεδρο το θέμα της έκδοσης των «8» αποτελεί ζήτημα τιμής. Η υπόθεση των Ελλήνων θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πάρει διαφορετική τροπή.

Ακόμα και ο γερμανικός Τύπος δεν κρύβει την ανησυχία του: η «Handelsblatt» σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μια υπόθεση ρουτίνας θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής.