Διεθνώς γνωστός έγινε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης -και μαζί του, η άσχημη πλευρά του ελληνικού ποδοσφαίρου- μετά τα άνευ προηγουμένου γεγονότα στην Τούμπα. Σχεδόν όλα τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ γενικού ενδιαφέροντος (και σε καμία περίπτωση μόνο τα αθλητικά), έχουν το απόγευμα της Δευτέρας στην πρώτη γραμμή των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων στιγμιότυπα από ένα από τα ντροπιαστικότερα βράδια στον σύγχρονο ελληνικό αθλητισμό. 

«Έλληνας πρόεδρος ομάδας με όπλο στο γήπεδο» γράφει το βρετανικό BBC στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του το απόγευμα της Πέμπτης. Το βρετανικό δίκτυο παρουσιάζει και ένα ξεχωριστό σύντομο προφίλ για το ποιος είναι ο Σαββίδης, και τον παρουσιάζει ως «έναν από τους πλουσιότερους Έλληνες, γεννημένο στη Γεωργία από γονείς ελληνικής καταγωγής και πρώην μέλος του Ρωσικού Κοινοβουλίου».

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρεται και στο περιστατικό που είχε προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα με τον Ολυμπιακό. 

Με τις πρώτες δύο κουβέντες της, η γερμανική FAZ παρουσιάζει δίχως περιστροφές το θέμα: «Μετά την έφοδο του προέδρου του ΠΑΟΚ με όπλο στο γήπεδο, το παιχνίδι διακόπηκε - και την επομένη, ολόκληρο το πρωτάθλημα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου» ξεκινά η εφημερίδα, η οποία στη συνέχεια παρουσιάζει το τι έγινε και χαρακτηρίζει την έλευση του Σαββίδη «εμφάνιση κάουμποϊ».  

«Εξοργισμένος πρόεδρος ορμάει με ρεβόλερ στο γήπεδο» γράφει η άλλη μεγάλη γερμανική εφημερίδα, η Sueddeutsche Zeitung, η οποία μιλά εξίσου κολακευτικά για «σκηνές Άγριας Δύσης» και επισημαίνει ότι «o διαιτητής μετά από δύο ώρες άλλαξε γνώμη και είπε ότι τελικά όντως το γκολ μετρούσε». 

«Στο χάος έκλεισε το ματς ΠΑΟΚ - ΑΕΚ την Κυριακή, με τους παίκτες της ΑΕΚ να αρνούνται να επιστρέψουν μετά την έφοδο στο γρασίδι του προέδρου του ΠΑΟΚ με πιστόλι» γράφει η Monde, ακολουθώντας το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το τηλεγράφημα σημειώνει επίσης την φράση «έχεις τελειώσει» που απηύθυνε συνεργάτης του Σαββίδη στον προπονητή.  

Ούτε η ιταλική Repubblica δεν έμεινε ασυγκίνητη: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο επιστρέφει στο χάος και η κυβέρνηση αναστέλλει, για πολλοστή φορά, το πρωτάθλημα μετά την εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ στο γήπεδο με πιστόλι στη μέση». Σε ξεχωριστό της βίντεο, η ιστοσελίδα της εφημερίδας παρουσιάζει ένα σύντομο προφίλ του Ιβάν Σαββίδη: «Ήταν το 2013 στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους στον κόσμο, λοχίας του σοβιετικού στρατού, μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου» γράφει, καταλήγοντας στην «έκρηξή του στο γήπεδο» της Τούμπας. 

Οι αμερικανικοί New York Times αναφέρονται επίσης (παρά το ανύπαρκτο αμερικανικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο) εκτενώς στα επεισόδια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμη και οι αστυνομικοί στα γήπεδα δεν φέρουν πάντα όπλο». «Το περιστατικό ήταν το τελευταίο χτύπημα στη φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου έπειτα από χρόνια αναταραχών και σκανδάλων» σημειώνει η εφημερίδα.