Με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ΠΓΔΜ να μην καταγράφουν ορατές εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Νίκολα Ντιμίτροφ ζητά -λίγο πριν την επίσκεψη του Κοτζιά- να «μοιραστούν» Ελλάδα και ΠΓΔΜ την «πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας». 

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση πως στις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να τεθεί το ζήτημα της ταυτότητας των κατοίκων της χώρας. 

«Για δύο ευρωπαϊκές χώρες του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να είναι δυνατόν και αναγκαίο να βρούμε έναν τρόπο να μοιραστούμε επίσης μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν αυτές οι δύο χώρες την ερμηνεύουν διαφορετικά ή τονίζουν διαφορετικές πλευρές της» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον πολωνό ομόλογό του, όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο Nezavisen.

Όπως είπε, η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά, υποστηρίζοντας πως τα Σκόπια κάνουν τα πάντα ώστε να επιτευχθεί αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές.

«Δεν εναπόκειται μόνο σε εμάς» η εξεύρεση λύσης, είπε ο Ντιμίτροφ. 

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κράτους της ''Μακεδονίας'' και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η διάκριση «θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές».