Έντονο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το θέμα κυριάρχησε κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Wess Mitchell, με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα στο ΥΠΕΘΑ.

Κατά τη συνάντηση, παρόντες ήταν επίσης ο εν Αθήναις διαπιστευμένος Πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ, καθώς και ο Ακόλουθος Αμύνης (ΑΚΑΜ) των ΗΠΑ, ενώ από ελληνικής πλευράς ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΕΘΑ πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Καραγιάννης.

Εκτός του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κυριάρχησε στη συνάντηση των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, συμφώνως με τις πληροφορίες μας, συζητήθηκε και το θέμα της αναβαθμίσεως του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ΠΑ, που η ελληνική πλευρά έχει «πετάξει το μπαλάκι» στην πλευρά των ΗΠΑ προκειμένου να λάβει πολιτική απόφαση για τη «διευκόλυνση» της Ελλάδος για την επιμήκυνση, ή μείωση ή και τα δύο της προκαταβολής του προγράμματος, που κρίνεται από ελληνικής πλευράς ως «υπερβολική», ενώ οι Αμερικανοί «προειδοποιούν» ότι οι συγκεκριμένες τιμές που έχουν προτείνει θα ισχύουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός Μαρτίου, καθώς μετά αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.