Το Γερμανικό κράτος που διαδέχθηκε το Γ' Ράιχ, «διατηρεί, αδικαιολόγητα απέναντι στο μικρό και γενναίο Δίστομο, έναν ανοιχτό λογαριασμό ο οποίος κάποτε πρέπει να κλείσει», τονίζει σε επιστολή-διάβημα που επέδωσε ο Δήμαρχος της Μαρτυρικής Πόλης στην Γερμανό πρέσβη Γενς Πλότνερ, ο οποίος επισκέφθηκε τις προάλλες το Διστομο.

Από την πλευρά του ο νέος Γερμανός πρέσβης, έδειξε να συγκλονίζεται από τα όσα έμαθε για τα εγκλήματα των προγόνων του, πριν από 74 χρόνια, όπως «προκύπτει» από την ανάρτησή του στην σελίδα της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στο Facebook, την οποία συνοδεύει με μια υποβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία από την κατάθεση στεφανιού που έκανε στο Μαυσωλείο των Θυμάτων των Γερμανών Ναζί στο Δίστομο: «Σήμερα ήμουν στο Δίστομο. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκεί από Γερμανούς δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε ποτέ. Γενς Πλότνερ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης στη σημείωσή του.

Ο πρέσβης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου είχε συνάντηση την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 με τον Δήμαρχο Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας, Ιωάννη Γεωργακό, ενώ σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο τέως Αντιδήμαρχος Διστόμου Γεώργιος Αγγελόπουλος και ο πολύ γνωστός ακτιβιστής και επιβιώσας της σφαγής Αργύριος Σφουντούρης.

Στο διάβημα που επέδωσε στον Γερμανό Πρέσβη ο Δήμαρχος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με μια σημαντική εκκρεμότητα ανοιχτή», ότι το Γερμανικό κράτος που διαδέχθηκε το Γ' Ράιχ, «διατηρεί, αδικαιολόγητα απέναντι στο μικρό και γενναίο Δίστομο, έναν ανοιχτό λογαριασμό ο οποίος κάποτε πρέπει να κλείσει». Και η επιστολή καταλήγει: «Το μεγάλο σας κράτος οφείλει στο μικρό μας Δίστομο καθαρή έκφραση ειλικρινούς συγγνώμης διατυπωμένη, χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, από ανώτατο πολιτειακό εκπρόσωπο εδώ, στα ματωμένα χώματα. Μας οφείλει επίσης εκτός από τα λόγια και, την ''έμπρακτη συγνώμη'' του».

Στη συνέχεια ο κ. Πρέσβης επισκέφτηκε το Μαυσωλείο Διστόμου όπου και κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 10ης Ιούνη 1944 και ολοκλήρωσε την σύντομη επίσκεψή του στο Μαρτυρικό Δίστομο με επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.