Με σαφείς αιχμές ότι «Κάποιοι λίγοι, εντός και εκτός των τειχών χωρίς Αιδώ, αντέδρασαν, ενοχλήθηκαν», καθώς και το ότι η Υπηρεσία διαχρονικώς θεωρούσε την ιστορική Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ως «χώρος στάθμευσης στελεχών», παρέδωσε σήμερα τα καθήκοντά του ο μέχρι τώρα διοικητής της Υποστράτηγος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και αποστρατεύθηκε κατά τις πρόσφατες τακτικές και έκτακτες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, στον Ταξίαρχο (Ι) Αλέξανδρο Κιτρινάκη.

Στην τελετή παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος δεν παρέστη στην τελετή λόγω «βεβαρυμμένου προγράμματος». Ρωτήσαμε αρμοδίως αν αυτό το «βεβαρυμμένο πρόγραμμα» του Αρχηγού οφείλεται στα καταγγελλόμενα από τον πρώην πλέον διοικητή της ΣΣΑΣ, και λάβαμε αρνητική απάντηση, μαζί με την επισήμανση ότι ούτε και πέρσι στην αντίστοιχη τελετή παραδόσεως – παραλαβής είχε παραστεί ο Ναύαρχος Αποστολάκης εκπροσωπούμενος και τότε από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Όπως και ο προηγούμενος διοικητής, ο οποίος προερχόταν από το Όπλο του Πεζικού του Στρατού, έτσι και ο νέος διοικητής, ο Ταξίαρχος (Ι) Αλέξανδρος Κιτρινάκης, δεν προέρχονται από τη Σχολή την οποία διοικούν, όπως ίσχυε σχεδόν πάντα μέχρι αυτούς. Ο Υποστράτηγος Παναγιωτόπουλος θεώρησε πρέπον όπως δοθεί μία μεγαλύτερη έμφαση στη στρατιωτική εκπαίδευση, αφού έτσι και αλλιώς η Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση των σπουδαστών στις Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι άριστη και ίσως δεν μπορεί να βελτιωθεί πιο πολύ, αποτελώντας ένα πρότυπο επιτυχημένης συνεργασίας δεκαετιών. Αυτή όμως η ενίσχυση του στρατιωτικού χαρακτήρος μιας ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ σχολής, που βγάζει και στρατιωτικούς και επιστήμονες, φαίνεται ότι ενόχλησε πολλούς που έχασαν τη «βολή» τους «εντός και εκτός των τειχών», όπως ο ίδιος κατήγγειλε στην τελευταία Ημερήσια Διαταγή του.

Και με αφορμή την χειμερινή εκπαίδευση στο Περτούλι άρχισε ο πόλεμος εναντίον του, ότι «κινδυνεύει η εξεταστική περίοδος» κλπ, παρά την περί του αντιθέτου έγγραφη γνωμάτευση της πρυτανείας του ΑΠΘ. Η επιλογή ως νέου διοικητή ενός ιπτάμενου ταξίαρχου της ΠΑ θεωρείται – και εδώ – όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στις ΕΔ, η «Σολομώντεια λύση»! Και αυτό γιατί αφενός μεν αποστρατεύτηκε ο παλαιός διοικητής για να «πέσουν οι τόνοι», αλλά από την άλλη δεν επανήλθε διοικητής προερχόμενος από τη Σχολή, οι οποίοι από φιλοσοφία και εκπαίδευση αφήνουν να ατονεί το σκέλος της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως. Η επιλογή λοιπόν ενός ταξιάρχου ιπταμένου της ΠΑ ως νέου διοικητή της ΣΣΑΣ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην πολυετή ένδοξη ιστορία της Σχολής, εκτιμάται ότι θα έχει μία συνέχεια στην αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως της Σχολής χωρίς όμως να φτάσει – λέμε εμείς – στις θέσεις ενός ταξιάρχου του Πεζικού προερχόμενου από τη ΣΣΕ, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θεωρούμε επιβεβλημένο να παραθέσουμε αυτολεξί τη σημερινή τελευταία Ημερήσια Διαταγή του παραδώσαντος πλέον Διοικητή Υποστρατήγου Παν.Παναγιωτόπουλου, για να δούμε τι και πως κατήγγειλε αυτός.

Ημερήσια Διαταγή 19/3/2018 Υποστρατήγου Π.Παναγιωτόπουλου

Αξιωματικοί, Μαθητές και Μαθήτριες, Υπαξιωματικοί, στρατευμένο και πολιτικό προσωπικό της Σχολής.

Κατόπιν απόφασης της στρατιωτικής ηγεσίας, παραδίδω σήμερα τη διοίκηση της Σχολής, στον Ταξίαρχο(Ι) κ. Κιτρινάκη Αλέξανδρο απερχόμενος στον πολιτικό βίο ολοκληρώνοντας μια καριέρα 36 περίπου χρόνων.

Αποχωριζόμενος σήμερα μια ξεχωριστή οικογένεια αυτή των Ε.Δ., δεν σας κρύβω, ότι νιώθω γεμάτος από πολυποίκιλες εμπειρίες, δράσεις και αναμνήσεις μοναδικές στο είδος τους, που δύσκολα Έλληνας Αξιωματικός θα μπορούσε να διαθέτει.

Ωστόσο αυτός ο τελευταίος σταθμός, της Διοίκησης της ΣΣΑΣ ολοκλήρωσε ένα φάσμα δυνατοτήτων που αγνοούσα έναν χρόνο πριν, μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ εκ του σύνεγγυς με το εξαιρετικό προσωπικό του Α.Π.Θ., προεξάρχοντος του Πρύτανη καθηγητή κ. Μήτκα Περικλή που με τιμά με την παρουσία του σήμερα, επιτυγχάνοντας μαζί την εξισορρόπηση της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης των Μαθητών της Σχολής με αλληλοσεβασμό και σε ισότιμη βάση των ανελαστικών υποχρεώσεων των δύο οργανισμών τόσο της ΣΣΑΣ όσο και του ΑΠΘ.

Ο χρόνος έτρεξε γρήγορα και μαζί σαν ομάδα κάναμε πολλά και σε πολλές κατευθύνσεις, χτίζοντας πάνω στα επιτεύγματα των προηγουμένων διοικητών με κύριο στόχο την εν χρόνω παραγωγή ικανών Αξιωματικών Σωμάτων για τις ανάγκες των Ε.Δ. και Σ.Α. και παράλληλα την ανάδειξή της και τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό της.

Νιώθω πραγματικά υπερήφανος και ευγνωμοσύνη, γιατί η Πατρίδα με τίμησε να απολαύσω αυτή την μοναδική διοίκηση, να γνωρίσω εσάς τους πολύτιμους συνεργάτες μου, αλλά κυρίως εσάς Μαθητές και Μαθήτριες, τα δικά μου παιδιά όπως σας αποκαλούσα πάντα αλλά και σας νιώθω και έτσι θα σας θυμάμαι.

Όμως παράλληλά διαπίστωσα ότι η ΣΣΑΣ δυστυχώς διαχρονικά παρά το υψηλό της επίπεδο και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά παραμένει ανθρωποφάγος, μη ελκυστική παρά μόνο ως χώρος στάθμευσης στελεχών, στην πλειοψηφία τους χωρίς επαγγελματικές φιλοδοξίες και στόχους, αποτελώντας μια εθνική αρνητική πρωτοτυπία καθώς αποδεικνύεται η μοναδική Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών της χώρας που η υπηρέτηση σ’ αυτήν δεν αποτελεί επαγγελματική καταξίωση (η υπογράμμιση δική μας).

Αυτό το πολεμήσαμε μαζί και σε πολλές κατευθύνσεις, δημιουργώντας, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενοι τα υγιή και ευγενή πλεονεκτήματα του ανθρώπινου δυναμικού μας με εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.
Κάποιοι λίγοι, εντός και εκτός των τειχών χωρίς Αιδώ, αντέδρασαν, ενοχλήθηκαν. Πεισματικά τους αγνοήσαμε, κρύφτηκαν και απομονώθηκαν, όσο θόρυβο και αν έκαναν διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις. Νομοτελειακά η Νέμεσις έρχεται γι’ αυτούς και όσους τους ανέχθηκαν αργά ή γρήγορα, καθώς οι απώλειες δεν είναι ποτέ τα πρόσωπα, αλλά οι θεσμοί. Στόχευσαν στο δένδρο, αλλά δεν είδαν το δάσος, δηλαδή τη ΣΣΑΣ. (υπογράμμιση δική μας)

Όμως παρ’ όλα αυτά ο σπόρος έπεσε και ανθίζει μέσα σας. Είμαι απ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό των Ε.Δ. μας αποτελεί το τελειότερο οπλικό μας σύστημα και πολλαπλασιαστή ισχύος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χαρακτηριστικά που εσείς ανακαλύψατε μέσα σας κρυμμένα, γιατί πραγματικά σας έβαλα πολλά, σε λίγο χρόνο και σε πολλές κατευθύνσεις και ΝΙΚΗΣΑΤΕ. Νικήσατε τους φόβους, τις ανησυχίες, τις αμφιβολίες, τόσο τις δικές σας όσο και αυτών που σας παρακολουθούσαν από μακριά.

Μην αφήσετε αυτή την ΝΙΚΗ να πάει χαμένη, αξιοποιήστε την, σταθείτε στα πόδια σας μόνοι και ορθώστε το ανάστημά σας στο ψέμα, στον εκβιασμό και στον φόβο, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Γίνετε το παράδειγμα για τους υφισταμένους σας ολοκληρώνοντας το έργο σας με σεβασμό στον άνθρωπο, με μέθοδο, συστηματικότητα και βλέμμα στο μέλλον. Μόνοι σας ακολουθήσατε αυτό που σας έδειξα, ότι δηλαδή η ΣΣΑΣ έχει την δυνατότητα να εξάγει τα μοναδικά της θετικά χαρακτηριστικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, φθάνει να χτίσετε πάνω σ’ αυτά, σε πείσμα των καιρών.

Αγαπητά μου παιδιά θεωρείστε την Σχολή το δικό σας σπίτι και μάλιστα το δικό σας δωμάτιο, συνεχίστε να το διακοσμείτε, να το νοικοκυρεύετε, αποκτήστε χρήσιμες γνώσεις και αγωγή, ώστε να είστε υπερήφανοι γι’ αυτό και όταν θα βγαίνετε από εκεί στο σαλόνι σας το πανεπιστήμιο να αποτελείτε με την παρουσία σας και την συμπεριφορά σας παραδείγματα προς μίμηση, ζηλευτά πρότυπα για τους καθηγητές και τους συμφοιτητές σας.
Τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν βάλετε στόχους, φθάνει να διαθέτετε επιμονή και υπομονή, υπηρετώντας τις αρχές σας και τις διαταγές των προϊσταμένων σας, γενόμενοι χρήσιμοι και όχι αρεστοί.

Τηρήστε τις στρατιωτικές αρετές και τις αρχές των επιστημών σας ως κόρη οφθαλμού και δεν θα χάσετε, αλλά κυρίως δεν θα χάσει η Πατρίδα την οποία υπηρετείτε και η οποία στην σημερινή συγκυρία υποφέρει πληγωμένη από εμάς τους ίδιους που την ξεχάσαμε προς ίδιον όφελος.

Αποχωριζόμενος την Σχολή που δεν γνώριζα καλά, αλλά την αγάπησα, πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους για την κοινή προσπάθεια, τους παλιούς και καινούργιους φίλους που με τιμούν με την παρουσία τους σήμερα εδώ για την στήριξή τους και να σας δηλώσω απ’ αυτό το βήμα ότι δεν θα σας ξεχάσω ποτέ.

Στον παραλαμβάνοντα Διοικητή, εύχομαι τύχη, υγεία και καλή επιτυχία στο έργο του, επιτυχία που θεωρώ δεδομένη.

Να επενδύσει στην ήδη άριστη συνεργασία με το ΑΠΘ, μια συνεργασία που αποτελεί κατάκτηση για τα δεδομένα μιας Στρατιωτικής Σχολής.
Τέλος, αποτίωντας φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς των αγώνων του Έθνους, υποκλινόμενος στην Πολεμική Σημαία της Σχολής και επικαλούμενος τη βοήθεια του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου προστάτιδας των Ε.Δ. σας καλώ να αναφωνήσετε:

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ ΟΙ Ε.Δ.

ΖΗΤΩ Η Σ.Σ.Α.Σ.

Υπτγος Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

Διοικητής

Λ.Σ.Μ.