Με τα παιδιά τους που παραμένουν στη φυλακή της Αδριανούπολης θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά οι γονείς τους, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Εν τω μεταξύ, έντονο φαίνεται να είναι το παρασκήνιο στην όλη υπόθεση. Από το Κατάρ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του εμίρη, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα, ώστε να λήξει το ζήτημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και ερωτήματα γεννά και η παρέμβαση του Ιβάν Σαββίδη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ίδιο θέμα. Στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την επανεκλογή του, ζητάει την αρωγή του στην υπόθεση.

«Η Ρωσία πάντοτε βρισκόταν στο πλευρό της νομιμότητας και της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την κατανόηση που επιτεύχθηκε σε μία σειρά πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα με τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του τουρκικού κράτους, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνουμε έκκληση προς εσάς, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, να επιστήσετε την προσοχή σας στο περιστατικό με την κράτηση των δύο Ελλήνων πολιτών-στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι οποίοι παραβίασαν λίγα μέτρα σε νυχτερινή περιπολία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, συνελήφθησαν και έκτοτε κρατούνται σε τουρκικές φυλακές», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαββίδης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ο ομογενής επιχειρηματίας λειτούργησε ως διαμεσολαβητής της κυβέρνησης με τον Ρώσο πρόεδρο ή έδρασε αυτοβούλως εν αγνοία της; Και στα δύο ενδεχόμενα ο προβληματισμός είναι έντονος.

Για το ίδιο θέμα υπήρξε παρέμβαση και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Με προσεκτικές δηλώσεις, προφανώς λόγω και της θέσης του, ο διπλωμάτης ευχήθηκε να λήξει σύντομα το ζήτημα, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Αθήνας στην υπόθεση.