Ο Μάκης Μπαλαούρας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξη που νόμιμα βεβαίως παίρνει από την ΤτΕ, αλλά θα εισπράττει και όλη τη βουλευτική αποζημίωση. Και αυτό χάρη στην τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και τον εξαιρεί -όπως και όλους τους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδος- από αυτό που ισχύει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους που αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Στην επίμαχη τροπολογία, όπως γράφουν τα «Νέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εξαιρούνται από την περικοπή ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση, καταλαμβάνονται από τις προϋπάρχουσες του άρθρου 20 του Ν. 2387/2016 ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εγκύκλιο που εκδόθηκε πριν από λίγα 24ωρα για τους νέους συνταξιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες (εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ) περικόπτεται το 60% του συνόλου των ακαθάριστων συντάξεων.

Ο Μάκης Μπαλαούρας είχε εισπράξει και τη 13η σύνταξη που είχε μοιράσει ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος του 2016 όπως είχε καταγγείλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΤτΕ με τον ίδιο να το επιβεβαιώνει και να αποδίδει το «λάθος» στο γεγονός ότι «στο σύστημα φαίνομαι χαμηλοσυνταξιούχος».

Ο Πετρόπουλος δείχνει την ΕΚΤ

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha: «Η Τράπεζα της Ελλάδας ανήκει στο ευρώ-σύστημα. Σύμφωνα με αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και την συνθήκη που ισχύει στις σχέσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για οποιαδήποτε υπόθεση αφορά τους εργαζόμενους στις σχετικές τράπεζες, μαζί και το ασφαλιστικό, πρέπει να υπάρχει έκθεση του κεντρικού τραπεζίτη της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Υπάγεται σε εκείνες τις διατάξεις, χωρίς έκθεση δεν μπορεί να μεταβληθεί τίποτα στο καθεστώς το εργασιακό και το θεσμικό, μαζί και της κοινωνικής ασφάλισης, για τους εργαζόμενους της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας του ευρώ-συστήματος. Υπάρχει από την Κεντρική Τράπεζα η υποχρέωσή μας να δεχόμαστε τις δικές της συστάσεις.»