Την εκπαιδευτική δράση «Συνταγματάρχης (ΤΘ) Ανδρέας Σίμος», που αφορά τους νέους Ανθυπολοχαγούς (ΤΘ)/Ανθυπιλάρχους της Τάξεως του 2017 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στη Σχολή Τεθωρακισμένων (ΣΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής.

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα φέρει το όνομα του εκλιπόντος προ μερικών μόλις εβδομάδων διοικητή της Σχολής Τεθωρακισμένων Συνταγματάρχη (ΤΘ) Ανδρέα Σίμου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την πραγματοποίηση της δράσεως αυτής, ως μία ελάχιστη ένδειξη τιμής, θέλοντας έτσι να τονιστεί η πρωτοβουλία, η καινοτομία και το ανοικτό πνεύμα που τον χαρακτήριζαν.

Σκοπός της εκπαιδευτικής δράσεως αυτής είναι όπως οι νέοι Ανθυπίλαρχοι, μέσω μίας βιωματικής εμπειρίας, να αποτυπώσουν τις ορθές, αλλά κυρίως τις λανθασμένες ενέργειες-αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν από τους Ηγήτορες των τεθωρακισμένων.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε μεταξύ άλλων “rock drill” (μέθοδος πρακτικής εξασκήσεως), ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που θεωρείται πολύτιμο και μία άριστη «προετοιμασία για την πραγματικότητα».

Με το πέρας της εκπαίδευσης, ο Αρχηγός, αφού συνεχάρη τη ΣΤΘ για την άριστη οργάνωση της διεξαχθείσας εκπαιδευτικής δράσεως, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής, συμφώνως με τα στοιχεία του ΓΕΣ:

«- Το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να εξασκείται στην αντιμετώπιση φαινομένων «τριβής» (friction), στο πεδίο της μάχης.

- Στη φάση της λήψης των αποφάσεων, το προσωπικό θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται και να προτεραιοποιεί σωστά τις εισερχόμενες πληροφορίες.

- Τη σημασία της αυτοπεποίθησης, την οποία διαχώρισε από τον εγωισμό και την έλλειψη ομαδικότητας.

- Τον παράγοντα «τύχη», ο οποίος ακολουθεί όσους εργάζονται σκληρά.

- Τη σπουδαιότητα των συνεχών δοκιμών και της πρακτικής εξάσκησης, πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδίου.

- Την ανάγκη αφιέρωσης του απαραίτητου χρόνου και σκληρής προσπάθειας, με σκοπό τη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι νέοι αξιωματικοί, αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον».

Ο εκλιπών τόσο άδικα αξιωματικός, ο Συνταγματάρχης (νυν – μεταθανατίως – Ταξίαρχος) Ανδρέας Σίμος, ήταν ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά του Ελληνικού Στρατού, με ιδιαίτερες διακρίσεις και εμπειρία στον τομέα της εκπαιδεύσεως, όπως αποδεικνύεται από το πολύ σπουδαίο έργο του ως διοικητή του Κέντρου Εξομοιωτών της Αλεξανδρουπόλεως και όσο διάστημα ήταν διοικητής της ΣΤΘ!