Την επικαιροποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Σωματείου «Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής –Ανοιχτή Αγκαλιά» υπέγραψε σήμερα ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης. Συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ «Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο διασφαλίζεται η αποτελεσματική συνεργασία των εμπλεκομένων στην παροχή βοήθειας και υγειονομικών υπηρεσιών, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της ελληνικής επικράτειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς, εδώ και περισσότερο από μία εικοσαετία, συνδράμουν τους κατοίκους ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, όπως είναι τα διάφορα μικρονήσια του Αιγαίου, ορεινές περιοχές του ηπειρωτικού χώρου, με την αποστολή κλιμακίων στρατιωτικών ιατρών, για παροχή υπηρεσιών πρωτοβαθμίου περιθάλψεως, που επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη των διαφόρων συμβάντων και παθήσεων.

Το 2015 υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας, διετούς διάρκειας, μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του Σωματείου «Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής – Ανοιχτή Αγκαλιά», με σκοπό τον προσδιορισμό του πλαισίου συνέργειας των δύο πλευρών και την διασφάλιση της αποτελεσματικής συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων.

Σε αυτό το διάστημα, από την ως τώρα υλοποίηση του προγράμματος προληπτικής ιατρικής, προκύπτουν τα εξής:

Την περίοδο Φεβρουαρίου 2016 – Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 16.772 ιατρικές πράξεις, από τις οποίες το 70% (9.911 ιατρικές πράξεις – 6.783 παιδιά και 3.128 ενήλικες) πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ.

Ασφαλώς εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό που βεβαίως πραγματοποιείται πέραν όλων των άλλων δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούν και τη βασική τους αποστολή.

Λ.Σ.Μ.