Τη νέα πρόταση της εταιρείας που έχει αναλάβει την παραγωγή του BBC στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα εξετάσει το μεσημέρι το ΚΑΣ μετά την απορριπτική πρόταση της περασμένης εβδομάδας, που προκάλεσε απορία ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας στο 12ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Ανατολικής Αττικής και αναφερόμενος στο πλούσιο πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο Σούνιο, σημειώνοντας πως «καμιά φορά βεβαίως το ΚΑΣ θα πρέπει να επιτρέπει να γίνονται και γυρίσματα. Μπορεί να ενοχλούν κάποιες δεκάδες τουρίστες την ώρα των γυρισμάτων, αλλά προβάλλουν την πολιτισμική μας κληρονομιά σε εκατομμύρια τηλεθεατές».

Και η αρμόδια υπουργός Λυδία Κονιόρδου χαρακτήρισε ατυχή τη γνωμοδότηση. «Πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες, να εναρμονιστούμε με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει film friendly για τον κινηματογράφο» είπε η κ. Κονιόρδου.

ΝΔ: Κροκοδείλια τα δάκρυά τους

Υποκριτική χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης για την απόρριψη από το ΚΑΣ η τομεράρχης Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προσπαθεί να ενσωματώσει τις παραγωγές στην «εργαλειοθήκη της κυβερνητικής προπαγάνδας.

«Περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ να μην παραχωρήσει τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο για τις ανάγκες των γυρισμάτων βρετανικής τηλεοπτικής σειράς» ανέφερε σε σχετική της δήλωση η βουλευτής, προσθέτοντας πως «εδώ και καιρό προειδοποιούμε το υπουργείο Πολιτισμού ότι παραμένει άβουλος παρατηρητής στην προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να αποσπάσει τον κινηματογράφο από τον φυσικό του χώρο και να τον ενσωματώσει στην εργαλειοθήκη της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Το πρώτο «όχι» του ΚΑΣ

Με οριακή πλειοψηφία, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν συναίνεσαν στη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου (12 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο γυρισμάτων τηλεοπτικής σειράς μικρής διάρκειας με τίτλο «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια»).

Η αιτιολογία ήταν ότι τρεις παράμετροι -η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντας τη για λίγο όταν χρειαζόταν) και ο βαρύς εξοπλισμός- δυσχεραίνουν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής κατά την οποία καταφτάνουν ως και 1.000 επισκέπτες.

Η «Μικρή Τυμπανίστρια» είναι ένα κατασκοπικό έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, με πρωταγωνιστές έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη, έναν κατάσκοπο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μια Αγγλίδα ηθοποιό διπλή πράκτορα. Η σειρά γυρίζεται για το BBC και η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μικρή οθόνη γίνεται από τον διάσημο Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ (έχει κάνει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας» ), με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ηθοποιούς Φλόρενς Πιου, Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ και Μάικλ Σάνον.

Το έργο εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση, ήταν ο ίδιος ο Παρκ Τσαν Γουκ που ζήτησε να γίνουν τα γυρίσματα στον χώρο του Σουνίου, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της παραγωγής, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης γνωρίζει πολύ καλά το Σούνιο, το οποίο έχει «την πιο ισχυρή εικόνα από οπουδήποτε αλλού».