Έντονη και η σημερινή παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο με 26 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαιτίσεώς τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή με τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης. Σημειώνεται ότι ένα εκ των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 3.200 ποδιών στις 10:56 το πρωί.

Όλα αυτά την επομένη των σκληρών δηλώσεων του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στη Βουλή για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και την ίδια ώρα σχεδόν που στο Φαρμακονήσι βρισκόταν για μία από τις συνήθεις γι’ αυτόν επισκέψεις στο νησί ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος.

Πιο συγκεκριμένα, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τρία ζεύγη τουρκικών F-16, που ήταν όλα οπλισμένα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 και ένα τουρκικό ελικόπτερο εισήλθαν σήμερα παρανόμως στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.

Συνολικώς, καταγράφηκαν 12 παραβάσεις των ΚΕΚ στο FIR Αθηνών, που, ως προελέχθη, εξελίχθηκαν σε 26 παραβιάσεις του ΕΕΧ από τα τουρκικά F-16 στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά «ετοιμότητος» (readiness). Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή.