Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί το ζήτημα της έκδοσης στη Μάλτα της Ρωσίδας πρώην τραπεζικής υπαλλήλου της Pilatus Bank Μαρία Εφίμοβα.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας να μην εκδώσει την εκζητούμενοι στη Μάλτα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας άσκησε έφεση με αποτέλεσμα το ζήτημα να κριθεί εκ νέου από τον Άρειο Πάγο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου η οποία χαρακτήρισε τα δύο ευρωπαικα εντάλματα των δικαστικών αρχών της Μάλτας εν μερει ασαφή, αόριστα αλλα και παρατυπα καθώς φέρουν ίδια ημερομηνία με τα εθνικά (έπρεπε να προυπαρχουν τα εθνικά). Επίσης χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αδικήματα που δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλματων για την 36χρονη Ρωσίδα η οποία θεωρείται βασική πληροφοριοδοτρια της δολοφονηθεισας Μαλτεζας δημοσιογραφου Δαφνης Γκαρουανα Γκαλισια σε μαφιόζικο χτύπημα τον περασμένο Οκτώβριο (βόμβα στο αυτοκίνητο της).

Το πρώτο ένταλμα φέρει ημερομηνία 30/10/2017 και αφορά: υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων. Το δεύτερο φέρει ημερομηνία 10/11/2017 και αφορά: δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου, καταστροφή φήμης άλλου προσώπου.

Από την πλευρά της η εκζητούμενη υποστήριξε πως εργάστηκε στην τράπεζα pilatus από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του προέδρου και διευθ. συμβούλου, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών στις οποίες η ίδια δεν συνεννούσε. Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη Μάλτα καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη κυβέρνησης και της αστυνομίας και πως κινδυνεύει η ζωή της.