Περίεργες δηλώσεις για ένα άγνωστο περιστατικό στο Αιγαίο από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε ομιλία του σήμερα, ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στις ενέργειες να προκληθεί ένταση: «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ (σ.σ. τα Ίμια) και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο Γιλντιρίμ αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονταιστα ανοιχτά της πόλης Δίδυμα (Ντιντίμ) στην επαρχία του Αϊδινίου.

Το samos24.gr περιγάφει το περιστατικό: 

Τρεις νεαροί ύψωσαν τη γαλανόλευκη σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας.

Οι νεαροί, έφτασαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα, όπου τοποθέτησαν την ελληνική σημαία.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά νησίδες: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντο κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα